Отново медали за иновации от AMAZONE

Три отличия за AMAZONE на Агритехника 2019

Първи успехи за AMAZONE преди началото на Агритехника 2019. Безпристрастна група експерти, определена от Германската земеделска общност (DLG), присъди сребърни медали за три иновации на AMAZONE.

Първата награда, която получава AMAZONEN-WERKE, е за EasyMix, един от компонентите на новото приложение mySpreader App. EasyMix се използва за улесняване при остойностяването и настройването при разпръскване на смесени торове. Отделните торове често се смесват заедно, за да се спести броят на разпръскванията, като по този начин се съкращават разходи. Точното прилагане на смесени торове обаче става все по-трудно, в резултат на увеличаването на работните ширини и различните траектории на отделните видове торове. Определянето на правилната настройка за различните съставки обикновено е сложна задача. С EasyMix AMAZONE предлага инструмент, който може да проверява съответствието при комбинирането на различните съставки в сместа, и да намира възможно най-добрия компромис за настройката, познавайки разликите при разпръскването на отделните видове торове.

Втората наградена иновация е AmaSelect Row, която позволява на пръскачките, оборудвани с дюзодържач AmaSelect, от мястото на водача на трактора да се превключва от пръскане върху цяла зона към редово пръскане. По този начин фермерът може да редуцира употребата на препарати за растителна защита до 65 %. За целта са необходими специалните дюзи SpotFan 40-03 с ъгъл на пръскане от едва 40°. Тези дюзи работят без припокриване и прилагат на 100 % продукта за растителна защита по цялата ширина на пръскащия конус. Стандартно,  лентовото прилагане може да се извърши на 50 см разстояние между редовете, но с помощта на механизма за редуциране на разтоянието между дюзите могат да се постигнат и разстояния  от 25 см и 75 см. Превключването между отделните позиции на дюзите или между прилагането върху цяла зона и редово прилагане може лесно да се постигне с натискане на бутона на терминала. Комбинацията от дюзодържач AmaSelect и активната система за насочване на стрелата ContourControl максимизира предимствата на устройството, тъй като поддържането на височината над обекта е особено важно в случая.

Сребърно отличие номер 3 е присъдено на AMAZONE заедно с други осем партньори за системата Nevonex, задвижвана от Bosch. AMAZONE разработи функцията AmaSense Weather за достъпни и неутрални цифрови екосистеми. Препаратите за растителна защита реагират различно и с вариращи нива на ефикасност при променящи се метеорологични условия. Температурата и влажността на въздуха се променят през деня и влияят на топографията на полето. AmaSense Weather е сензор, който позволява на пръскачките AMAZONE за защита на културите да разпознават температурата и влажността на въздуха към момента. Интегрирането на сензора в системата Nevonex дава възможност за предоставяне на сензорните данни на фермера, агронома или външна експертна система. Потребителят може веднага да отговори, когато по време на прилагането се достигнат критични прагове. Знанието за местонахождението на границите на частичните площи с различен микроклимат се повишава всеки път, когато пръскачката за защита на културите се движи по полето. Така обработката за растителна защита може да бъде адаптирана към микроклимата на тези части, което допълнително увеличава ефикасността на прилаганите продукти за растителна защита.

В рамките на Агритехника 2019 AMAZONEN-WERKE участва с изложбена площ от 2700 m² в Палата 9 и представя над 60 различни машини и функционални модели, в т.ч. 30 нови машини и агрономически решения.