Прес съобщение

Трактор на годината 2024, Земеделска машина 2024 и AE50: Новата серия трактори CLAAS XERION 12 получи три награди

Новата серия XERION 12 от CLAAS получи три награди от официалното си представяне на пазара през 2023 година. След като вече спечели Трактор на годината 2024 и Farm Machine 2024 (категория големи трактори), а вече е удостоен и с наградата AE50 в САЩ.

Наградите AE50 на Американското дружество по селскостопанско и биологично инженерство (ASABE) ежегодно отличава 50 продукта, които демонстрират най-високо ниво на иновация, значителен технически напредък и въздействие върху обслужвания пазар. Заедно с шест други машини и технологии на CLAAS - TRION 740, CEMOS за трактори, DISCO 9700 RC AUTO SWATHER, задвижването на двата вала на кондиционера при DISCO 3600 FRC, VARIANT SMART DENSITY и новата система за опаковане с мрежа при VARIANT, новите мощни трактори XERION 12 бяха също отличени тази година. „ Радваме се за получената награда AE50 за нашата нова серия XERION 12“, подчертава Йоханес Вайсброд, старши вицепрезидент на дивизия Трактори. „След две престижни награди от Агритехника, тази награда е още едно страхотно потвърждение за нашия екип за разработка на XERION и инвестирания труд през годините. Тази серия подчертава иновативния подход при машиностроенето и дава възможност за многобройни функции, които са уникални в този клас на производителност.“


По време на шестте години научноизследователска и развойна дейност, новата серия XERION 12 беше интензивно тествана в северноамерикански и европейски ферми, изпълнявайки различни приложения. Иновации като концепцията за ниски обороти на двигателя 2.0, здравата и лесна за използване безстепенна трансмисия CMATIC, даваща възможност за максимална скорост от 40 км/ч при версиите TERRA TRAC и 50 км/ч за TRAC, ефективната работа на силовата хидравлика при ниски скорости на двигателя, просторната кабина с безпрепятствена видимост и четириточково окачване в допълнение към новите верижни вериги TERRA TRAC, абсорбиращи ударите, са предназначени да направят работата на фермерите още по-ефективна, продуктивна, печеливша и удобна. Благодарение на здравата централна рама с две независими оси, уникалната концепция на XERION осигурява ненадмината прецизност на управление, изключителна устойчивост и балансирано разпределение на теглото за безкомпромисно сцепление и максимална защита на почвата.

Серията XERION 12 включва моделите 12.590 и 12.650, които се предлагат като версия TERRA TRAC със задвижване стриъгълни вериги и, на избрани пазари, като TRAC-версия, т.е  колесен вариант с най-голямата предлагана на пазара комбинация от двойни гуми за четириколесни трактори. Основните региони на продажби са Северна Америка, Европа, Австралия и Южна Америка.

Победителите ще бъдат представени на технологичната конференция за селскостопанско оборудване ASABE от 11 до 14 февруари в Луисвил, Кентъки (САЩ).