Прес съобщение

Седем продуктови иновации на CLAAS получават награда AE50 в САЩ

Седем продуктови иновации на CLAAS са сред тазгодишните носители на наградата AE50 от Американското дружество по селскостопанско и биологично инженерство (ASABE). Церемонията по награждаването ще се състои през февруари 2024 г. на технологичната конференция за селскостопанско оборудване ASABE в Луисвил, Кентъки.

Американското дружество по селскостопанско и биологично инженерство (ASABE) отличи седем продуктови иновации на CLAAS с наградата AE50. „Ние сме много горди, че получихме признание от ASABE за няколко от нашите нови продукти и технологии, включително серията XERION 12 и TRION 740“, обяснява Ерик Раби, старши вицепрезидент регион Америка и вицепрезидент CoA. „Нашите инженери непрекъснато работят, за да направят работата на фермерите още по-продуктивна, ефективна, лесна и устойчива. Искаме да им дадем възможност да бъдат най-добрите в своите области и седемте наградени продуктови иновации на CLAAS в областта на тракторите, комбайните, балопресите и прибирането на фураж представляват точно тази цел.“

Наградите AE50, представени от Американското дружество на селскостопанските и биологични инженери (ASABE), ежегодно отличават 50-те най-иновативни нови продукта и продуктови иновации в Северна Америка, които имат значително въздействие върху земеделските, хранителните и биологичните системи. От многобройните предложения през 2023 г., седем предложения на CLAAS бяха признати сред 50-те най-добри за тяхната иновация, значителен технически напредък и пазарно въздействие .

Това са тазгодишните седем победители на CLAAS за AE50:

Серия XERION 12
С XERION, CLAAS е един от глобалните технологични двигатели в производството на големи трактори в продължение на 25 години. След шест години работа по проектиране и разработка, повече от 10 000 часа тестване в пет държави и стотици интервюта с клиенти, серията XERION 12, представена през лятото на 2023 г., задава новаторски тенденции, и то не само в своя клас. Със своята концепция за ниски обороти на двигателя 2.0, двата модела предлагат мощност на двигателя до 653 к.с. с максимален въртящ момент до 3100 Nm при 1300 об./мин. 15,6-литровите шестцилиндрови двигатели на Mercedes-Benz са одобрени за работа с хидрогенирани растителни масла (HVO) - всички нови машини също първоначално се зареждат фабрично с устойчиво гориво, произведено от отпадъци и остатъчни материали. Уникални в този клас трактори с безстепенната трансмисия CMATIC с максимална скорост до 50 км/ч (за версията TERRA TRAC: до 40 км/ч), работната хидравлика при ниски обороти на двигателя с дебит до 537 л/ч. мин. и новоразработените и абсорбиращи ударите триъгълни вериги TERRA TRAC в допълнение към несравнимата видимост във всички посоки кабина с четириточково окачване, която е най-просторната в премиум сегмента на тракторите. Тракторите XERION 12 се отличават с изключителната товароносимост и прецизното управление, благодарение на централната рама с две независими оси, безкомпромисната концепция за задвижване на четирите колела с балансирано разпределение на теглото 50:50 и системата за подпомагане на водача и оптимизация на процесите CEMOS.

Уникалните характеристики в новата серия XERION 12 доказват, че силата е повече от мощност.

CEMOS за трактори
CEMOS е първата и единствена система за подпомагане на водача и оптимизация на процеси на пазара, която оптимизира както трактора, така и прикачните инвентари, но също така и се самообучава. Тя помага на оператора да оптимизира баластирането, налягането в гумите и управлението на трансмисията на двигателя, като значително подобрява производителността и ефективността при работа на полето, като обработка на почвата. Освен това настройките на прикачното оборудване могат да бъдат оптимизирани стъпка по стъпка и рискът от вредно уплътняване на почвата може да бъде оценен и визуализиран благодарение на интегрирания изчислителен модел Terranimo®. В доклада от теста на DLG 7096 производителността на площта е увеличена с до 16,3 процента, а разходът на гориво е намален с до 16,8 процента. По-специално неопитните водачи могат да постигнат оптимално предаване на теглителна сила, ефективност и качество на работа с тази технология - CEMOS видимо подобрява работата дори за опитните водачи.

CEMOS за трактори е единствената самообучаваща се система за подпомагане на водача и оптимизация на процесите на пазара и се предлага за ARION 500/600 CMATIC, AXION 800 CMATIC, AXION 900/900 TERRA TRAC и XERION.

TRION 740
От 1995 г. CLAAS налага глобални стандарти за производителност и ефективност в земеделските стопанства с гамата зърнокомбайни LEXION. Серията TRION беше представена през 2021 г., която има много от функционалностите и параметрите на производителност на LEXION приложени в средния клас на производителност. В Северна Америка TRION 740 със системата APS HYBRID и голям ротор допълва широката продуктова гама LEXION.

Подобно на LEXION, TRION е пригоден за най-висока ефективност по време на кампанията и широка гама за комбинирани култури. Базиран на доказани компоненти, той съчетава производителност, ефективност и надеждност с максимална гъвкавост. В допълнение към версиите с пет и шест  сламотръса при сериите TRION 500 и 600, моделите TRION 700 с APS HYBRID система с един или два ротора също се предлагат на много пазари. Купувачите могат да избират между обширни варианти на оборудване, с вериги TERRA TRAC , шнек и VARIO ножове, както и приставки CONVIO и CONVIO FLEX, различни приставки за царевица и слънчоглед, системи за подпомагане на водача CEMOS и различни версии на размера на бункера за зърно, разтоварващ шнек на бункер за зърно или разпиляване на слама и плява. CEMIS 1200 се предлага за автоматично управление чрез GPS, което също позволява картиране на добива за прецизно земеделие.TRION 740 разширява гамата зърнокомбайни на CLAAS в Северна Америка с компактна, мощна хибридна машина с APS вършачен механизъм и един ротор.
 

Система за мрежа VARIANT
Точно преди 40 години CLAAS разработи технологията за опаковане с мрежа за балопреси за кръгли бали. Благодарение на този опит и неговата простота, системата за обвиване с мрежа, използвана в балопресите VARIANT, е изключително усъвършенствана и надеждна. За да не се натрупва мръсотия мрежестото покритие е на ролка. Спирачката на системата за опакомване е колкото надеждна, толкова и проста и работи независимо от размера на ролката. Гумените ролки под ролката на мрежестото фолио позволяват регулируемо предварително обтягане от комфортната функция от кабината. Висококачественото мрежесто обвиване от CLAAS гарантира, че балите остават в перфектна форма, със или без обгръщане на ръбовете.

ВАРИАНТ 500 SMART DENSITY
Балопресите за кръгли бали VARIANT осигуряват висока плътност на балите при всички култури, от мокър прибран силаж до суха слама. В същото време те са в състояние да произвеждат бали сено с мека сърцевина за безопасно сушене. SMART DENSITY контролира двете рамена за опъване на мрежата независимо едно от друго. Това означава, че VARIANT винаги има оптимално натягане на ремъка при всякакви условия и при всички скорости на движение. Точната плътност, както и размерът могат да се регулират, външната обвивка на балата е винаги твърда и поддържа формата оптимално. Тези свойства водят до оптимално запазване на хранителните вещества, по-малко загуби на фураж, по-нисък риск от спонтанно запалване и по-добра конверсия на фуража.

Системата за обвиване с мрежа и управлението на налягането при балиране SMART DENSITY при балопресите CLAAS VARIANT 500 също получиха награди.

Задвижване и на двете ролки на кондиционера при за DISCO 3600 FRC
Двойното ролково задвижване на предната косачка CLAAS DISCO 3600 FRC е нова, иновативна концепция за задвижване (RC), която е специално разработен за високодобивни и тежки култури. Техническият акцент е солидно проектираната ножична предавка, която работи в маслена баня за максимална надеждност и най-висока производителност. Въртящият се дизайн позволява най-висока производителност и оптимизира обработката на фуража. Скала отстрани на косачката показва на оператора действителния размер на разстоянието между ролките. Натягането на пружината на ролките може да се регулира независимо от разстоянието между ролките.

Проектиран за най-високи добиви и чувствителни култури. DISCO 3600 FRC и DISCO 9700 RC AUTO SWATHER могат да се справят с нива на добив до 60 т/ха, благодарение на тяхното здраво двойно задвижване на ролките и ефективно сливане на откоси, което ги прави абсолютни специалисти за прибиране на биомаса и зимен фураж.

DISCO 9700 RC AUTO SWATHER
DISCO 9700 RC AUTO SWATHER от CLAAS е една от най-производителните комбинирани косачки в света с с  кондиционер и гъвкаво, високоефективно събиране на откосите AUTO SWATHER с оптимизиран поток на културатите за големи обеми от фураж и тежки култури. Специални характеристики като новата технология за компенсация при наклон, иновативно задвижване и на лентовите модули с ширина 1100 мм., които обединяват откосите. DISCO 9700 RC може лесно да се справи с добиви до 60 т/ха. Въпреки че машината е достатъчно здрава, за да се справи с високодобивните зърнени култури като ръж или тритикале, нейният плавен поток на материала я прави идеална и за деликатни бобови растения като люцерна. ACTIVE FLOAT контрол на налягането и хидравличната защита от удар са част от стандартното оборудване. Централно разположените въртящи се рамена осигуряват безстепенно регулиране на работната ширина от 8,80 до 9,50 метра.

Американското дружество по селскостопанско и биологично инженерство (ASABE) е международна научна и образователна организация, посветена на напредъка в инженерството за селскостопански, хранителни и биологични системи. Заявките за наградите AE50 се изпращат от цял свят и се преглеждат от панел от международни експерти, за да се определят 50-те най-иновативни и влиятелни продукта. Повишаването на ефективността и производителността са взети предвид в решението, както и подобряването на безопасността на потребителите. Победителите ще бъдат представени на технологичната конференция за селскостопанско оборудване ASABE от 11 до 14 февруари в Луисвил, Кентъки (САЩ).