Прес релийз

Райнхолд Клаас почина

Райнхолд Клаас, дългогодишен член на Комитета на акционерите и на Надзорния съвет на групата CLAAS, почина на 7 юни 2022 г. на 91-годишна възраст. Райнхолд Клаас е третото дете на основателя на компанията Аугуст Клаас и съпругата му Паула Клаас.

Заедно с брат си Хелмут Клаас той изиграва значителна роля в изграждането на компанията след Втората световна война. С него си отива последният акционер от второто семейно поколение.

"Всички, които познаваха Райнхолд Клаас, го ценяха заради приятелския му и скромен нрав. Хората и благополучието на семейния бизнес винаги бяха на първо място за него. С действията си във важни етапи от историята на компанията той допринесе значително за днешния ни успех", обяснява Томас Бьок, главен изпълнителен директор на CLAAS.

Райнхолд Клаас е дипломиран индустриален инженер. Той завършва Техническия университет в Дармщат през 1958 г. Той е един от първите завършили този нов интердисциплинарен курс на обучение, състоящ се от машинно инженерство и бизнес администрация. Райнхолд Клаас се присъединява официално към компанията заедно с брат си Хелмут през юли 1957 г. Основният му фокус е върху разработването на балировачки и фуражоприбиращи машини. Наред с други неща, той отговаря за създаването на производството на балировачки в новопостроения завод в Мец, Франция. До 70-те години на миналия век той разширява производствената площадка и я развива до сегашния ѝ размер.

Райнхолд Клаас е и движещата сила за поемането на известния специалист по машини за прибиране на фураж, бившата Josef Bautz GmbH в Бад Заулгау, която се присъединява към Клаас през 1969 г. Като негов изпълнителен директор в продължение на много години той развива немския филиал в това, което по-късно се превръща в успешно и иновативно продуктово подразделение. Райнхолд Клаас е активен предприемач и извън семейния бизнес: през 1958 г. той поема две фирми за сачмени лагери - една във Фрибург, Швейцария, с 250 служители, и друга в Мундеркинген, Швабия, с 550 служители. Ръководи и двете компании до 90-те години на миналия век. По време на активната си дейност той подава и заявки за патент за повече от 40 изобретения.

Както в родния си град Харзвинкел, така и в региона, Райнхолд Клаас е социално ангажиран в много клубове и организации, особено във футбола и хандбала, което му носи голямо признание. Голямата му страст в личния живот е ловът.

Райнхолд Клаас е женен за съпругата си Дорис в продължение на много години, преди тя да почине през декември 2005 г. От брака им се раждат синовете Фолкер и Рюдигер Клаас. Ранната смърт на сина му Фолкер Клаас, който умира през януари 2022 г. на 57-годишна възраст, го засяга особено тежко. В последно време Райнхолд Клаас заемаше място в Надзорния съвет и в два консултативни съвета. В групата CLAAS синът му Рюдигер Клаас вече е третото поколение, което наследява баща си.