Нов култиватор от AMAZONE

Cenio – новият олекотен и мултифункционален навесен култиватор

AMAZONE пусна на пазара Cenio – нов навесен култиватор, който фирмата представи на Агритехника 2019. Със своя олекотен, но изключително гъвкав дизайн, стърнищният култиватор Cenio се явява крайно звено на гамата навесни култиватори на AMAZONE и е нещо като „малък брат” на Cenius.

Cenio се предлага с работни ширини от 3 м, 3,5 м и 4 м при безкомпромисна ефективност и може да се използва зад трактори с мощност на двигателя от 105 до 190 к. с. Въпреки изключително стабилно конструираната му рама, при Cenio е необходима значително по-малка повдигаща сила в сравнение с други култиватори. Това го прави идеалният инструмент за обработване на почвата за малки до средни трактори. Cenio може да се използва при различни работни дълбочини в диапазона от 5 до 25 см за плитка обработка на стърнища, както и за средно дълбоко хомогенизиране или разрохкване на почвата. Когато бъде монтиран към трактор, култиваторът предлага по-висока степен на гъвкавост благодарение на двойните точки на съединяване, разположени на различни височини както за горната, така и за долната връзка. Резултатът от това е идеална точка на теглене и винаги може да се постигне достатъчна височина на повдигане, дори и с по-малки трактори. Освен това болтовете от категория 3 при долната връзка се въртят както навътре, така и навън, за да се осъществява бързо превключване между стандартните размери от категория 3 или 3N.

Назъбеният елемент – идеален за разрохкване на почвата и хомогенизиране на остатъци от селскостопански култури

Макар и с разстояние между зъбците от едва 30 см, машината работи без никакво задръстване, дори когато са налице солидни количества остатъци от селскостопански култури, като надеждно интегрира наличните органични материи в почвата. При версията Cenio Special култиваторът е оборудван със защита от претоварване под формата на самосрязващ се болт. При Cenio Super защитата от претоварване се състои от наскоро разработена система за автоматично освобождаване при камъни, която е изградена със сила на освобождаване от  450 кг, а това отговаря на най-високите стандарти в бранша. Това гарантира, че се поддържа неизменна работна дълбочина дори и при най-сухите и сурови условия.

Зъбците на Cenio са с познатия извит профил, използван при Cenius. А благодарение на тази специална форма на работния орган, който внимателно повдига почвата в правилната точка и не се измества към по-остър ъгъл на захващане, докато не бъде достигната зоната на направляващата планка, Cenio от една страна работи много равномерно и по този начин пести гориво, а от друга страна тази форма на зъбците води до ненадмината способност за хомогенизиране на остатъците от селскостопански култури. В зависимост от приложението, се предлагат всички добре познати от Cenius работни органи. Ето защо машината може да се използва за плитка обработка на стърнища, например до 350 мм с крилчатия работен орган C-Mix, както и за по-дълбоко култивиране с работна дълбочина до 25 см с помощта на работния орган C-Mix от 80 мм. Удобната система за бърза смяна на работни органи C-Mix Clip е налична и при Cenio.

Работната дълбочина на назъбения елемент се настройва механично на самата машина, като съществува опцията и за хидравлично нагласяне от кабината на трактора, което осигурява на водача добра ориентация и му позволява да реагира бързо и комфортно при различните ситуации, които възникват в работния процес.

 

Изравнена повърхност благодарение на прецизен заривач или подравняващи дискове

Опционално се предлага прецизен заривач, който да подравнява повърхността зад зъбците. Адаптира се оптимално към контурите на терена и също е защитен от препятствия благодарение на пружинното окачване. За работа на терени с голям процент остатъци от селскостопански култури се предлагат ситно назъбени вдлъбнати дискове с диаметър от 410 мм. При тях се наблюдава висока степен на самозадвижване, а в същото време те предлагат добро разтрошаване на почвата и разполагат с лагери, които не се нуждаят от поддръжка.

Изравняващият елемент може много лесно да се нагласи, било то ръчно чрез поставяне на болта в отвора от двете страни на машината или – за оптимален комфорт – автоматично при промяна работната дължина на култиватора.

Богата гама уплътняващи валяци

Крайният потребител има възможност да избере най-подходящия валяк за уплътняване от цели 10 варианта. Валяците се свързват с култиватора посредством скоби с доказалата се система за бърза смяна, така че валяците може светкавично да се подменят, за да се нагодят към променливото състояние на почвата. В опционалното оборудване се включени и различни видове брани.

Когато се налага разпръскване на междинни култури директно в обработено стърнище, Cenio може по заявка да бъде оборудван с универсалната сеялка за междинни култури GreenDrill 200.