Новости при пресите

ROLLANT 520: Надежден при всякакви условия

В края на юли 2019 CLAAS представи новата преса за кръгли бали с фиксирана камера – ROLLANT 520, която ще бъде и базовата версия в сегмента за производство на бали с диаметър 1,25 м. ROLLANT 520 предлага нова концепция при валците, оптимизирано смазване на веригата и съвременен дизайн. Налични са и версии, снабдени с ножове, нарязващи материала.

Нов дизайн на валците за оформяне на перфектни бали

ROLLANT 520 оформя бали с диаметър 1,25 м и ширина 1,20 м. В камерата са разположени общо 16 валци, осем от които са от стоманена ламарина с дебелина 3 мм, а останалите осем – от стоманена ламарина с дебелина 4 мм. Нагънатият профил на валците гарантира прецизно въртене на балата дори и при влажни условия. За лагеруване и предаване на въртящия момент служат страничните закалени оси. Те са закрепени с фланци към валцовите тела, като в случай на нужда може да се подменят поединично, както и самите валци. Тази конструкция се оказа успешна при ROLLANT 620 и 540 и вече се предлага за базовия сегмент.

 

Пресоващите валци се задвижват от двете страни. Роторът, главното задвижване и валците на задния капак са снабдени с 1-инчови вериги Zubakki. Веригите се смазват посредством ексцентрикова помпа, изпомпваща маслото от резервоар с обем 4 л. Смазването не е свързано с производителността – то се осъществява според нуждите и на точното място в точките на въртене на частите на веригата.

Налягането на пресоване се контролира от затварящите цилиндри на задния капак. За максимална плътност на балите цилиндрите може да се натоварят с до 150 бара. За ROLLANT 520 опционално се предлага системата MPS II. При тази система три от валците в камерата са пресоващи, което допълнително уплътнява балата и се грижи за по-ранното ѝ завъртане и равномерната ѝ форма.

Високопроизводителен подбирач за оптимален поток на материала

ROLLANT 520 се предлага в редица разновидности: с нарязваща система ROTO CUT , с придвижващ ротор ROTO FEED, както и версия с помощен подбирач. Ожънатият материал се поема прецизно и надеждно посредством управляем подбирач с широчина 2,10 м (1,85 м с помощен подбирач). Като опция може да се добавят притискащи ролки. Това подобрява потока на метариала дори и при малки откоси и спомага за равномерно оформяне на балата. Два странични подаващи шнекови транспортьора се грижат за ефективното и надеждно захранване с материал на ротора. Опционалният нарязващ механизъм разполага с 14 ножа, което позволява дължина на нарязване от 70 мм. Ножовете имат индивидуална защита от чужди тела.

 

При ROLLANT 540 потребителят може да избира между връзване с мрежа или сезал, като преминаването от единия към другия вид връзване е възможно без инструменти. Рампа от дясната страна на машината позволява лесното зареждане на връзвателната система, освен това тук може да се носи и резервна ролка със сезал или мрежа.

 

Пресата за кръгли бали се управлява от терминала OPERATOR.