Прес релийз

ОТИДЕ СИ ПИОНЕРЪТ НА ЗЕМЕДЕЛСКАТА ТЕХНИКА Д-Р Х. К. ХЕЛМУТ КЛААС

Д-р х. к. Хелмут Клаас, дългогодишен управляващ директор, председател на Надзорния съвет и председател на Съвета на акционерите на групата CLAAS, си отиде от този свят на 5 януари 2021 г. на 94-годишна възраст.

Скръбната вест покруси семейството му и всички негови роднини, над 11 000 служители на CLAAS по света, партньори и дилъри на CLAAS, a цялата индустрия загуби бележита личност.

Д-р х. к. Хелмут Клаас имаше изключителни заслуги за навлизането на CLAAS в България, датиращо от  80-те години на миналия век, както и за установяването и развитието на дългосрочни партньорски отношения с РАПИД КБ. Неговият значителен принос в развитието и модернизирането на университетската инфраструктура у нас е високо ценен от българската академична общност, като през 2006 г. Хелмут Клаас бе удостоен с почетно звание Доктор Хонорис Кауза на Русенския университет „Ангел Кънчев“.

Хелмут Клаас е роден през 1926 г. в Харзевинкел. Родителите му Август и Паула Клаас управляват малка фирма за селскостопански машини с работна ръка от около 100 души. След като завършва училище, той преминава стаж като монтьор на машини. След това придобива практически опит в металообработващи фирми и практическо обучение по леярство. След допълнително обучение по селско стопанство в Париж, той предприема планирането и създаването на дистрибутор на CLAAS във Франция, който сега работи като CLAAS France SAS. Хелмут Клаас се присъединява към семейната фирма на родителите си в Харзевинкел през 1958 г. и започва да прилага своята специална експертиза – инженерството.

През 1962 г. е назначен за управляващ директор. Хелмут Клаас приема поста на неограничено отговорен съдружник, когато компанията е възстановена като събирателно дружество през 1978 г. През 1996 г., като част от преструктурирането на CLAAS в акционерно дружество, той преминава от ролята на управляващ директор на позицията – на председател на Надзорния съвет и на Съвета на акционерите.

Специалният му фокус в производството на земеделски машини винаги е бил върху разработването на новаторски продукти. Д-р х. к. Хелмут Клаас пряко участва в създаването на модела комбайн DOMINATOR, който заедно с революционния модел комбайн – LEXION (най-ефективният комбайн в света), силажокомбайна JAGUAR и големия трактор XERION печелят огромен успех.

През 2003 г. той прави важна стъпка в бъдещето на компанията: CLAAS поема целия бизнес с трактори от Renault Agriculture във Франция и разширява световното си присъствие, като открива нови производствени бази в Русия, САЩ и Китай.

Освен на Русенския университет д-р х.к. Хелмут Клаас е носител на титлата Доктор Хонорис Кауза на още три чуждестранни престижни университета и други почетни отличия. През 2000 г. получава звание „доктор на земеделските науки“ от университета в Щутгарт-Хохенхайм. През 2004 г. именно този университет го провъзгласява за Почетен сенатор.

През юни 2009 г. университетът Горячкин в Москва го удостоява с почетна професура. Също така през 2009 г. Хелмут Клаас е избран за рицар на френския Почетен легион като признание за усилията му като пионер във френско-германското сътрудничество. През ноември 2013 г. Хелмут Клаас е вписан в Залата на славата на американските производители на оборудване (AEM). Носител е на медал Дизел на Германския институт за изобретения през 2017 г.

Присъдени са му и лични награди ато почетно гражданство на родния му град Харзевинкел, Германия, Медалът за заслуги на германската провинция Баден-Вюртемберг, както и Орденът за заслуги на френския министър на земеделието.

Д-р х. к. Хелмут Клаас винаги е бил близо до земеделието и земята, като през целия си живот е бил земеделец и е управлявал стопанството си в Източна Англия във Великобритания, на което е посвещавал голяма част времето си заедно със своята съпруга Ерика. През целия си живот с радост е общувал с фермерите в квартала и живо се е интересувал от въпроси, свързани със земеделските фирми.

Д-р х. к. Хелмут Клаас предварително е подготвил продължаващото развитие на семейния бизнес. Днес неговата дъщеря Катрина Клаас-Мюлхойзер управлява успешно групата CLAAS като част от следващото поколение на фамилията.

Кончината на Хелмут Клаас оставя след себе си празнина в света на земеделските технологии, която не може да бъде запълнена. Семейството му, всички акционери, Изпълнителният съвет на групата и персоналът скърбят за загубата на тази велика личност и ще продължат да развиват групата CLAAS, както той би желал.

Пионер и визионер, д-р х. к. Хелмут Клаас ще остане в историята със своята работа и принос в устойчивото машинно инженерство и производство на земеделска техника.