Новост при малките трактори

NEXOS сега с предна ос с окачване

Тракторът с тясна колея NEXOS на CLAAS сега е наличен с окачена предна ос с отделно задвижване на всички колела. Окачването PROACTIV повишава комфорта при работа на полето и движение по пътищата и е налично за модели NEXOS VE, VL и F.

Окачване PROACTIV за максимален комфорт при движение

Всички модели NEXOS могат да бъдат оборудвани с новото окачване на предна ос PROACTIV. Чрез ориентираното косо навън разположение на двата цилиндъра на окачването теглото на трактора е с оптимална опора върху предната ос. По този начин се осигурява пасивна стабилизация срещу люлеене при движение със завои. Това гарантира оптимален комфорт на движение дори по време на бързо движение по пътищата, по полски пътища и при работа на полето. Освен това движението с тежки окачени устройства е по-безопасно, тъй като е избегнато люлеенето на композицията. Цилиндрите са монтирани зад оста и по този начин са защитени от повреждане.

Двойнодействащото окачване предлага 80 мм ход на окачването, като по този начин поглъща голяма част от ударите, които възникват при работа. В сравнение със стандартната предна ос ъгълът на завиване остава същият. Окачената предна ос може да се управлява от кабината в три различни режима: автоматичен, ръчен и деактивиран. В ръчен режим с помощта на потенциометър е възможно регулиране на височината, например за по-лесно свързване на работни устройства. В автоматичен режим се компенсират промените на натоварването и окачването се задържа винаги в средно положение за оптимален ход на амортисьорите.

 

Настоящото поколение NEXOS, представено на EIMA 2016, включва 14 различни модела трактори, които се различават по мощност и размери. Ето и характеристиките на оборудването на NEXOS:

 

Мощни двигатели

Всички модели са оборудвани с четирицилиндров двигател FPT, който се характеризира с приятен плавен ход и висок въртящ момент и работи с много ниско ниво на вибрациите. Мощността на наличните двигатели варира от 75 к.с. до 112 к.с., съответно до 103 к.с. за NEXOS VE, който е предназначен за използване при особено тесни лозови масиви. При топ моделите 250 VL и 250 F с CLAAS POWER MANAGEMENT (CPM) двигателят с 103 к.с. достига при работа със силоотводен вал или транспортно приложение до 9 к.с. допълнителна мощност (увеличение) и максимален въртящ момент до 440 Nm. Това прави новата серия NEXOS около 10% по-мощна в сравнение с предишната серия.

Регулиране на оборотите чрез натискане на бутон

Оборудван с електронно директно впръскване на горивото, в базовата си версия NEXOS с памет за оборотите, а като опция е налична втора памет за оборотите. Оборотите на двигателя

могат да се регулират точно чрез натискане на бутон. Така при работа с устройства със силоотводен вал по всяко време са гарантирани правилен брой обороти и висока ударна сила. Освен това новите двигатели позволяват по-дълги интервали на поддръжка от 600 часа вместо досегашните 500 часа.

 

Работни показатели на двигателя NEXOS

Модел

Макс. мощност* (кВт/к.с.)

Макс. въртящ момент * (Nm)

NEXOS 250
(само F и VL)

82/112 (вкл. 9 к.с. увеличение на мощността с CPM**)

440

NEXOS 240

76/103

406

NEXOS 230

68/92

366

NEXOS 220

62/85

334

NEXOS 210

55/75

309

*съгл. ECE R 120

**CPM (CLAAS POWER MANAGEMENT): Налична допълнителна мощност на двигателя (увеличение) при трактори CLAAS, която е налична при определени режими на работа.

 

Оптимална техника за отработени газове въпреки компактните размери

Размерите на вариантите NEXOS започват от 1 м външна ширина при модел VE за тесни редове, при модел VL за по-широки лозови масиви - от 1,26 м, а за работа в овощни градини при модел F са налични широчини от 1,45 м нагоре. Въпреки компактните размери всички двигатели на различните модели са оборудвани с най-модерна техника за отработените газове като филтър за твърди частици, дизелов окислителен катализатор и външна охлаждаща се система за рециркулация на отработените газове и отговарят на изискванията на Европейски стандарт за изгорели газове IIIB (сравним с Tier 4i).

 

Талия на оса за повече маневреност

Пред и зад предната ос всички модели имат характерна вдлъбнатина, така наречената талия на оса, която вече се е доказала при трактори CLAAS с големи размери. Тя дава възможност за по-голям ъгъл на завъртане при управление, с което се подобрява значително стойността на  радиуса на завиване. Скъсеният с 88 мм преден надвес и по-голямото с 50 мм междуосие правят трактора още по-маневрен, а също и осигуряват максимална стабилност на посоката.

За особената маневреност на тракторите NEXOS допринася и наличната опционално автоматика на всички колела със сензор за ъгъл на завиване, която автоматично изключва функцията на всички колела над определен ъгъл на завъртане, например при синора за обръщане.

 

 

Повече комфорт за водача

Повече пространство и комфорт за водача се създават посредством значително по-плоския трансмисионен тунел, оптимално позиционираните елементи за управление и дигиталния цветен дисплей на арматурното табло. В допълнение към задния кабелен канал NEXOS сега разполага серийно с кабелен канал в посока напред, така че предно разположените устройства могат да бъдат управлявани със собствено управление при затворен прозорец на кабината. NEXOS F е наличен допълнително като вариант с платформа.

 

Пет варианта на предавателната кутия

Освен това има наличен вариант на предавателна кутия, при който механичният редуктор е комбиниран с 24 предни и задни предавки с реверс REVERSHIFT. Той работи с електронно управляван, особено трудно износващ се ламелен съединител. Към петте налични варианта на предавателната кутия на NEXOS се числи също предавателна кутия 24 V / 12 R с REVERSHIFT и TWINSHIFT (два режима за превключване на предавки) от висок клас.

 

Варианти на предавателната кутия при NEXOS

Брой предавки

Степени

Групи

Реверс

Редуктор

24 V / 12 R

4

3

REVERSHIFT

TWINSHIFT

НОВО:
24 V / 24 R (само F и VL)

4

3

REVERSHIFT

механичен, двукратен

24 V / 24 R

4

3

механичен

TWINSHIFT

24 V / 24 R

4

3

механичен

механичен, двукратен

12 V / 12 R

4

3

механичен

-

 

Решения за предно прикачване

Предното прикачване също предлага много детайлни решения за по-голяма гъвкавост. Така за всички модели директно върху предното повдигащо устройство като опция са налични допълнителни хидравлични връзки за управляващо устройство и автоматичен реверс без налягане. Като алтернатива на класическия вариант със силоотводен вал с 1000 оборота/мин. за устройствата с предното прикачване при тракторите NEXOS е наличен също икономичен силоотводен вал с 540 ECO оборота/мин.

 

Хидравлика за всички случаи

NEXOS се предлага с две хидравлични мощности. Хидравличната помпа с дебит от 60 л/мин. захранва ефективно всички хидравлични консуматори. За претенциозни хидравлични задвижвания и комбинирани приложения има налична хидравлична система с помпа с 60 л/мин. за управляващите устройства и помпа с 27 л/мин. за задното повдигащо устройство. Общо е възможно да има до четири механични разпределители. Като по-разширен вариант на оборудването при разпределителите могат да се монтират и четири електронни клапана. Те се управляват чрез два електронни превключвателя и кръстат лост ELECTROPILOT. Всички електронни клапани разполагат с регулатор на количеството, превключвателите имат допълнително управление на времето.

 

Възможно е ограничаване на теглото до 3,5 тона

За да може в някои страни да се работи с NEXOS и с шофьорска книжка за лек автомобил, допустимото общо тегло може да бъде ограничено до 3,5 тона. Това е от значение преди всичко за комуналното му ползване.