Нов силажиращ адаптер с 9 м. работна ширина

Нов ORBIS 900 с транспортна ширина 3 м и автоматизирана транспортна защита

За сезон 2021 CLAAS обновява най-добрия модел от своите редово независими приставки ORBIS за JAGUAR. Привличат вниманието транспортната ширина от само 3 м, както и новата, автоматично сгъваща се транспортна защита с вградено осветление.

Бързо прибиране, компактен транспорт

Както и при ORBIS 750, шасито на ORBIS 900 е съставена от 5 части. Това позволява неговото бързо сгъване, което е без конкуренция, както и изключително компактна конструкция за транспорт по пътищата, без съществени ограничения по отношение на видимостта напред и настрани. Новост е транспортната ширина, която е само 3 метра, която сега позволява движение по пътищата без специално разрешително. Благодарение на превъзходната видимост е напълно възможна и транспортна скорост от 40 км/ч. При сгъването напълно интегрираната транспортна защита с предупредителни стикери и осветление автоматично се завърта в работно положение или за пътно движение. Целият процес на сгъване трае само 30 секунди, при което не е необходимо водачът да слиза. Това значително съкращава времето за пътуване и оборудване, и облекчава водача при пренастройките. При между 2 и 7 км/ч е достатъчно едно натискане с пръста, за да стартира автоматично сгъване. В работно положение транспортната защита остава обезопасена в позиция за паркиране.

За да не се надвишава натоварването от 11,5 т на задвижващата ос, се предлага интегрирана транспортна система. Тя се изважда автоматично при активиране на режима за движение по пътищата или за гасене на вибрациите. Закрепването на ORBIS 900 с широчина от 8,93 м е лесно, като детска игра. Благодарение на разпознаването на приставката и автоматичното куплиране на задвижването, също не се губи нищо от ценното време за прибиране на реколтата.

Универсално приложение

Благодарение на ниския, двустепенен регулируем ъгъл на монтиране и много ниската конструкция, могат да се постигнат височини на стърнищата от минимум  85 mm. По този начин и благодарение на използването на малки и големи тристепенни транспортни дискове, ORBIS 900 може да се използва както за прибиране на царевица, така и за силаж от цели растения. Подходящ е също и за ниски насаждения с малък добив. Големите дискове непосредствено пред входящия отвор гарантират в него да бъдат безопасно приети дори големи количества реколта. Приемните дискове и водачите за кочани гарантират постоянно дори изпаднали кочани също да бъдат насочени към приемния отвор. Направляващите планки в зоните с високо износване могат лесно да се сменят, както и досегашните. Като опция компонентите на потока на прибираната култура могат по избор да бъдат в стандартното изпълнение или като устойчив на износване вариант PREMIUM LINE. Последният включва стоманени направляващите планки, захранващи барабани с допълнително покритие и особено износоустойчиви ножове с изпитания и надежден профил на ножа. Модулната конструкция на барабаните ги прави лесни за ремонт.

V-образната форма на потока на растителния материал, която така постига икономия на енергия, се поддържа от два транспортни шнека от всяка страна на обръщателните дискове. Захранващите дискове с тристепенно регулиране на оборотите подават растенията безопасно в надлъжна посока към входящия отвор. За прибиране на реколтата от фуражна царевица се предлагат странични облицовки с хидравлично задвижван шнек за царевица, конуси за царевица на външните транспортни дискове, удължен централен връх, както и удължители на върха. За много високи насаждения от царевица могат да се монтират опционално надстройки на направляващата планка.

Благодарение на двустепенната главна предавка скоростта може лесно да се пригоди за различни работни условия. За силажокомбайни с променливо задвижване винаги се използва първата предавка. Предавателните кутии работят на ниско ниво на обороти и това намалява износването. Освен това всички задвижвания са с достатъчна защита срещу претоварване. 

Отлично адаптиране към всякакви терени

Въпреки голямата работна ширина, ORBIS 900 се адаптира перфектно към контурите на повърхността. Това се осигурява от рама с компенсация от +/- 5°, в съчетание с хидравличната компенсация AUTO CONTOUR. Освен двете стандартни сензора във външните зони опционално се предлага и трети допълнителен, който се монтира в средната зона. Така се подобрява значително адаптацията към терена, особено на неравни повърхности. Дългите сензори осигуряват надеждно насочване на приставката при движение върху всякакви повърхности.