Смяна на поколенията

Хелмут Клаас става почетен председател на Съвета на акционерите

Съветът на акционерите на CLAAS обяви Хелмут Клаас за почетен председател. Катрина Клаас-Мюлхойзер бе избрана за нов председател и поема отговорностите на своя баща.  

Хелмут Клаас заемаше длъжността председател на Съвета на акционерите в продължение на над 25 години. В този период CLAAS засили своето международно присъствие в страните извън Европа. Бяха открити нови заводи и представителства като например в Индия, САЩ, Русия, Китай и Южна Америка. Важен стратегически ход представлява придобиването през 2003 г. на френския производител на трактори Renault Agriculture.

В този период бе разработен и флагманът комбайн LEXION, който бе пуснат на пазара през 1995 г. И в момента той се слави като най-модерният и производителен комбайн в света, а през 2019 г. бе изцяло обновен. Категоричен успех е и разработването на самоходният силажокомбайн JAGUAR, с който CLAAS стана световен лидер по продажби. 

Избирането на Катрина Клаас-Мюлхойзер за председател на Съвета на акционерите представлява финалната стъпка към преминаването към третото поколение. Съветът определя стратегическото развитие на фамилното предприятие и работи в тясно сътрудничество с ръководството на концерна. Той се състои от външните членове Кристиан Бьорингер, д-р Франк Древес, Арне Лакайт, Герд Пескес, Карл-Албрехт  Бартмер и членовете на семейството – Катрина Клаас-Мюлхойзер, д-р Патрик Клаас, Фолкер Клаас, както и Хелмут Клаас.