CONVIO FLEX – един хедер за всички житни култури

Новите хедери CONVIO FLEX и CONVIO на CLAAS

CLAAS представи новите хедери CONVIO FLEX и CONVIO. Докато CONVIO е предназначен за употреба преди всичко при класическите зърнени куптури жито и рапица, CONVIO FLEX с гъвкавата си ножова греда постига високи добиви и при култури като соя, грах и трева. Помощните системи за водене във височина на ножовата греда и мотовилото, както и интелигентната конструкция, облекчават водача и осигуряват жътва с минимални загуби. Новите хедери се предлагат за комбайни LEXION и са с работна дължина 10,8 м, 12,3 м и 13,8 м.

CONVIO FLEX за максимална гъвкавост

Докато при CONVIO ножовата греда и дъното на режещия механизъм са неподвижни, при CONVIO FLEX тези елементи, както и страничните ленти са гъвкави. Хедерът е в състояние да копира контура на почвата. Това гарантира възможно най-ниско рязане по цялата работна ширина и позволява жътва на култури с нискорастящи стебла и плодове като например соя, с малки загуби. При жътва на пшеница с високорастящи зърна CONVIO FLEX може да работи по обичайния начин с неподвижна ножова греда и дъно на режещия механизъм. При полегнали култури с едно натискане на бутона той се напасва към контура на почвата като по този начин осигурява жътва с ниски загуби, дори при голяма работна широчина.

Както CONVIO FLEX, така и CONVIO, са напълно подходящи за жътва на рапица. Опционалното оборудване за рапица включва винтови транспортьори вдясно и вляво с диаметър 425 мм, разположени в горната част на задната стена на хедера и ножове за рапица, които могат да се монтират и демонтират без инструменти. За да се минимизират загубите, гумени уплътнители изолират отворите в задния край на транспортните ленти. Високата задна стена на хедера предотвратява загуби в следствие разпръскване. 

 

Вградена интелигентна помощна система за водача

CONVIO FLEX и CONVIO предлагат на водача комфорт от най-високо ниво чрез многобройни автоматични функции, напълно вградени в терминала CEBIS. AUTOMATIC BELT SPEED напасва скоростта на транспортните ленти автоматично спрямо скоростта на движение на комбайна. Аларма за приплъзване и спиране на лентите дава възможност на водача да реагира своевременно и предотвратява критични ситуации, дори при високи нива на прах или през нощта.

Реверсивната функция има два режима. Едно натискане на бутона на контролния лост реверсира средната и странични ленти по време на движение. По този начин лесно се отстраняват дребни проблеми. Двупозиционен бутон на подлакътника реверсира мотовилото, средната лента и наклонената камера. 

AUTO CONTOUR: четири режима за оптимално рязане

Автоматичното водене във височина на хедера AUTO CONTOUR дава при CONVIO FLEX възможност за четири различни режима на работа: 

  • В режим Пшеница дъното и ножовата греда на хедера работят неподвижно. 
  • При единични участъци с полегнали насаждения водачът с едно натискане на бутона може да промени режима на работа от неподвижен към гъвкав.
  • В гъвкав режим ножовата греда следва контура на почвата с помощта на плъзгачите. С обхвата си на подвижност 225 мм (90 мм нагоре и 135 мм надолу) CONVIO FLEX се напасва към почти всички почвени условия.
  • В режим AUTO CONTOUR FLEX хедерът, на база сензорните данни, постоянно определя най-подходящата позиция за оптимален поток материал, напасване към почвата, както и минималната височина на рязане. Това дава възможност за минимизиране загубите при нискорастящи култури.   

 

Иновативно мотовило с автоматично регулиране на въртящия момент

Новото мотовило със своя иновативно оформен профил на гърбиците гарантира оптимален поток на материала при всякакви условия. Концепцията Flip-Over ефективно възпрепятства омотаване на събрания материал в мотовилото. При тежки жътвени условия, например при полегнали култури, мотовилото повдига стеблата преди да бъдат отрязани. По този начин значително се намаляват загубите, особено при полегнали насаждения.

Задвижването на мотовилото се осъществява хидравлично. Автоматичното регулиране на въртящия момент възпрепятства освен това забиването на гребените в почвата. Тази спомагателна система през цялото време подпомага оптимално водача при регулиране на мотовилото като по този начин се гарантира равномерен поток на материала. 

Вижте повече на следния линк.