Прес релийз

CLAAS QUADRANT EVOLUTION с оптимизиран поток на материала и допълнително монтиран раздробител

За сезон 2023, пресата QUADRANT EVOLUTION, представена през 2021 година, ще бъде  оборудвана с нов задвижващ тракт с допълнително усъвършенстван маховик, както и с възможност за допълнително монтиран от завод раздробител от Müthing. Друга иновация е хидравличното задвижване на подбирача и системата  POWER FEEDING SYSTEM.

20 години CLAAS QUADRANT FINE CUT

CLAAS QUADRANT се превърна в една от най-добре продаваните балопреси за паралелепипедни бали в Европа от представянето ѝ през 1988 година. В допълнение към високата стабилност и надеждност на машините, клиентите особено ценят ниските експлоатационни разходи. Пресите CLAAS QUADRANT се използват по цял свят – от балиране на стандартните култури, като слама от ечемик и пшеница или силаж от трева, до балиране на  царевица и захарна тръстика.

През 2002 година, точно преди 20 години, CLAAS представи новаторската и успешна технология FINE CUT /Фино нарязване/ при серията QUADRANT. Първоначално произвеждана с 49, а впоследствие с 51 ножа, вместо обичайните 25 при технологията ROTO CUT, може да се постигне недостижимата преди това теоретична дължина от 2 см на материала. В резултат на това балите се раздробяват по-лесно, при разпръскване за хранене на добитъка, а по-високата плътност на балите обуславя прякото използване на материала като постелка за кокошарници и  краварници – т.е. ситно  нарязана слама. Благодарение на по-дребното нарязване, FINE CUT сламата притежава по-добри хигроскопични качества в сравнение с конвенционално нарязаната слама.

Хидравлично задвижване за подбирачите и PFS захранваща ролка

Серията QUADRANT EVOLUTION представена през 2021 година включва три основни модела - 4200, 5200 и 5300. За моделна година 2023-та, моделите QUADRANT 5200 и 5300 ще бъдат оборудвани с хидравлично задвижване за подбирача и системата POWER FEEDING SYSTEM (PFS). Докато скоростта на 5-редовия подбирач, се контролира от двете му страни, при постоянни 135 об/мин., скоростта на PFS подаващата ролка може да се настройва от 200 до 250 об/мин., в зависимост от експлоатационните условия. Увеличеният предаван въртящ момент на хидравличното задвижване от 1,000 Nm също се използва и за реверсиране на подбирача и на  PFS при намалена скорост.

Друга нова функция е хидравличното и напълно автоманично сгъване на водещи колела на подбирача. Те се изнасят автоматично при спускане на подбирача и се прибират напълно автоматично при повдигането му. Това  означава, че преди излизане за движение по пътя водачът няма да извършва ръчно операциите, свързани с водещите колела.

По-голяма маса на маховика, по-малко пикови натоварвания

За смекчаване на пиковите натоварвания, особено при балиране на неравномерни откоси, за предпазване на силовия тракт на балиращата машина и трактора, масата на маховика на QUADRANT 5200 и 5300 е увеличена с 21% и съответно 28%. В резултат на новия дизайн, със спици, инерцията на маховика е увеличена с 46% при QUADRANT 5200 и съответно с 44% при QUADRANT 5300. За ефективно предпазване на задвижването от претоварване в екстремни ситуации, може да се поръча съединител, гарантиращ оптимална автоматична защита от претоварване като алтернатива на стандартната защита със срезен болт.

Фабрично монтиран раздробител отпред

По заявка, QUADRANT 5200 и 5300 от моделна година 2023, могат да бъдат фабрично оборудвани с новото монтирано отпред раздробяващо устройство на Müthing. Технологията предлага редица предимства, особено за арендатори:

  • Няма излишно дълги стебла в балите, тъй като сламата се раздробява, а не се нарязва.
  • Желаното качество на раздробяване може да се настройва чрез контра-ножовете.
  • Раздробителят разширява възможностите за употреба на балопресата за паралелепипедни бали.

Роторът, поддържан от двете страни от два двуредови, ролкови лагери, работи с 88 осцилиращи ножа, и се задвижва от силов ремък от лявата страна на машината. Дължината на рязане може да се регулира безстепенно чрез двата регулируеми контра-ножа, всеки с по 45 остриета. Ножовете на ротора и контра-ножовете могат да се използват от двете им страни, което съществено намалява разходите за консумативи. При задействан раздробител, потокът от материала се подава директно към ротора през притискащите ролки на подбирача. Потокът може да се центрира в посоката на режещия ротор, чрез използване на настройваеми екрани в два налични размера. Подвижните клапи в предната част предлагат ефективна защита от летящи камъни.

Транспортните колела се предлагат като стандартно оборудване. Това позволява раздробителя да си откачва и прикачва в рамките на по-малко от 20 минути. Друго предимство на фабричния монтаж: всички износващи се части на раздробителя могат да се поръчват към отдел Резервни части на CLAAS.

Кратък обзор на всички функции и иновации:

  • Хидравлично задвижване на подбирача и POWER FEEDING SYSTEM при QUADRANT 5200 и 5300.
  • Хидравлично и автоматично сгъване на водещи колела на подбирача.
  • Нов, по-тежък маховик и увеличена инерция, благодарение на навия дизайн със спици при QUADRANT 5200 и 5300 за намаляване на пиковите натоварвания.
  • Нова защита от претоварване на маховиците при QUADRANT 5200 и 5300.
  • Нов раздробител на Müthing с 88 обръщаеми ножа.
  • Нов резервоар за вода, нова кутия за съхранение и нова кутия за инструменти.