Инвестиция в бъдещето

CLAAS отвори нов Център за тестове и опити

В края на март 2019 CLAAS откри в Централата си в Харзевинкел – Германия, своя нов Център за тестове и опити за разработка на нови селскостопански машини. Акционери, мениджмънтът на компанията, служители и гости от местния политически елит, отпразнуваха откриването на сградата, в която са инвестирани 15 млн. евро, 3,2 милиона от които са похарчени за изпитвателна техника.

„През май 2017 се събрахме тук, за да положим основите на новия Център за тестове и опити“, припомня Катрина Клаас-Мюлхойзер за началото на строителството. „22 месеца по-късно всичко е готово за експлоатация. Сърдечни благодарности на всички сътрудници на CLAAS, участвали в проекта, както и на всички доставчици на услуги.“   

 

С новата сграда CLAAS иска да постигне по-кратки срокове за разработка на своите зърнокомбайни, силажокомбайни и трактори. В 13 изпитвателни клетки се симулират най-различни видове натоварване, които биха могли да се срещнат в цял свят на полетата по време на жътва. Опитите на електрически задвижваните изпитвателни стендове протичат по 24 часа, 7 дни в седмицата.    

 

„Техническите данни на сградата са впечатляващи“, казва д-р Томас Барелмайер, който отговаря за инженерната част на всички зърноприбиращи машини. „Така например тя разполага с инсталирана мощност на охлаждане 1200 kW. Това отговаря на инсталираната отоплителна мощност на 120 еднофамилни къщи. Но не само техническите показатели са важни за нас. Искахме да осигурим и модерно работно място за нашите служители.“ Така на разгъната застроена площ 7000 м2 бяха изградени модерни офиси за около 200 служителя със съответните зони за отдих.

Най-голямата тестова платформа за изпитване издръжливостта на хедери за комбайни с дължина до 12 метра, е достижение в конструктивно-техническо отношение. Основата й тежи 600 тона, излята е на място, с една отливка и се поддържа от пневматична система. Това е уникално решение за Европа“, казва Оливър Вестфал, който отговаря за Тестовия и изпитвателен център. 

 

Лабораторията за електроника прави не по-малко впечатление: в компютърни системи, големи колкото шкаф, се изгражда електрониката на цели машини, за да се тестват например системите за асистенция на водача във взаимодействие с другите компоненти. Един зърнокомбайн разполага с 30 контролни модула или това са 150 000 различни случая, които компютърната система може да тества напълно автоматично.

 

Едва след като лабораторните тестове са приключили успешно, се отива на полето, което и най-добрата лаборатория не може да замести на 100 процента. Там се провеждат допълнителни опити, които тестват финално надеждността на машините.