Стабилно развитие на пазарите за селскостопанска техника

CLAAS увеличава своята рентабилност и оборот

CLAAS увеличи оборота си на 3,889 млрд. евро спрямо 3,761 млрд. евро в предходната година.

Резултатът преди облагане с данъци се увеличава значително от 184 на 276 млрд. евро.

„Продължихме курса си на растеж в една непостоянна пазарна обстановка и подобрихме своята рентабилност. Особено силни бяхме в Германия и Западна Европа,“ каза Херман Лобек, говорител на мениджмънта на концерна CLAAS.

Световният пазар на професионална селскостопанска техника тази година отбеляза стабилно развитие в унисон с очакванията на компанията. CLAAS значително увеличи оборота си в ключови пазари като Франция, Германия и Великобритания. В страните извън Европа ситуацията е пъстра – докато в Северна Америка оборотът в местна валута расте, Китай регистрира спад в резултат на нестабилния пазар.

Инвестициите в научни изследвания и разработки се увеличиха на 233 млн. евро при 217 предходната година, като са се удвоили за последните 10 години. CLAAS бе първият производител, който представи на пазара с JAGUAR 960 TERRA TRAC силажокомбайн с гумено-верижно задвижване. Новата концепция, донесла на модела награди, предлага оптимално предпазване на почвата при всякакви условия. JAGUAR се допълва от новите приставки за царевица ORBIS, които осигуряват оптимален поток на материала. Бе представена и новата генерация зърнокомбайни TUCANO. За пръв път в тази серия разполагаме с модели, които могат да изравняват страничен наклон до 18 процента.

Важни нововъведения има и при техниката за прибиране на фураж: нова серия преси за кръгли бали ROLLANT 540 и новата косачка с предно навесване с оптимално адаптиране към контура на терена DISCO MOVE.

CLAAS инвестираха не само в нови продукти, а и в насърчаваща иновациите работна среда. Значително се увеличиха инвестициите в недвижимо имущество. Стартира модернизирането на главната монтажна линия в Льо Ман, което гарантира растежа в бизнеса с трактори. Разширява се и бизнесът в дейностите Сервиз и Резервни части. В Хам бе изграден нов склад с високи регали, с което се удвоиха местата за съхранение на палети на 58 000. Довършен бе новия тестови и изпитателен център за машинни компоненти в Харзевинкел. Отделно бяха направени големи инвестиции в нови търговски централи във Великобритания и Франция.

Броят на служителите на CLAAS в световен мащаб към 30 септември 2018 наброява 11 132 души при 10 961 миналата година. В Германия ситуацията е сходна – там служителите са 5 295 при 5 100 миналата година. Броят на стажантите през 2018 се увеличи на 714.

През новата 2019 CLAAS очаква стабилно развитие на глобалните пазари за селскостопанска техника. Растящата нужда от професионална селскостопанска техника е един от факторите за успех. Рисковете се пораждат от световните търговски конфликти, които повлияват и селскостопанските стоки. С оглед тези прогнози CLAAS очаква през предстоящата финансова година оборот малко над нивото от предходната година и стабилен резултат преди данъци.