Прес релийз

CLAAS стартира моделна серия TRION: нов еталон в средния клас комбайни

С пускането на пазара на 20 нови комбайна от моделна серия TRION, CLAAS предприема ново начинание в инициативата си за комбайни, стартирала през 2019 година. Това означава, че компанията почти изцяло е обновило гамата си комбайни в рамките само на две години. 

Високотехнологичната моделна серия TRION не включва само 5 и 6-сламотръсни машини, но също хибридни комбайни с един или два ротора. Налични са и няколко версии на TERRA TRAC и MONTANA. Верни на девиза на TRION „Пасва на Вашето стопанство“, гамата машини предлага избор от варианти и функции като никоя друга в съответния клас на комбайните.


Създаден в резултат на многобройни задълбочени дискусии с клиентите, разработен съвместно с фермерите, предприемачите и дистрибуторите в ключовите световни селскостопански региони, усъвършенстван с експертните умения на инженерите по разработване и развойна дейност на CLAAS: TRION представлява още едно епохално събитие в еволюцията на комбайните CLAAS и е нов еталон в комбайните с работни характеристики от средния клас.

Уникалните модели и работни характеристики позволяват покриването на почти всички клиентски изисквания. Комбайнът TRION е подходящ за всеки пазар – бил той в Европа, Северна Америка или Южна Африка – насочен към клиентски сегменти вариращи от традиционно ориентирани семейни ферми до ориентирани към високи добиви големи ферми и високотехнологични предприемачи. Независимо от това дали става въпрос за покриване на изискванията на ферми от 200 хектара или бизнес начинания с годишна комбинирана площ от 1 000 хектара; без значение от вида на културите - пшеница, рапица, царевица, соя или ориз; независимо от характеристиките на терена – хълмист или равнинен: целта е предоставяне на максимална ефективност при вършеене и лесна експлоатация в комбинация, като е ориентиран към клиентите с всякаква големина на стопанствата: TRION – Пасва на Вашето стопанство.


Четири конкретни основни характеристики позволяват на TRION да покрива изключително богата гама изисквания на клиентите по цял свят:

- Новият TRION означава високо ниво на пригоденост към изискванията на отделните стопанства и прибирането на различни култури – при наличието на бързи, лесни и неизискващи инструменти настройки на инвентара за специфични култури и голям брой режещи приставки с ширини до 12 м или 12 реда. В допълнение, новата серия няма равна на себе си в обхвата, предлагащ индивидуализиране на спецификациите на кабината и удобствата, наред с ходовата част и системите за задвижване.

- Работното представяне на TRION при всички условия за прибиране на реколтата означават, че компромисите между ефективност и производителност остават в миналото. Доказаната APS технология за вършеене с JETSTREAM очистване, големият бункер за зърно и високи скорости на разтоварване допринасят за впечатляващите възможности. Опростената, ефективна и неизискваща сложна поддръжка система за задвижване, съчетана с интелигентна технология на двигателя DYNAMIC POWER, свежда до минимум разхода на гориво.

- Прецизността на TRION, произтичаща от използването на последните технологии и асистиращи системи, като CEMOS AUTOMATIC за автоматизирано прибиране на реколтата, подпомагат предоставянето на оптимизирани работни характеристики и високо ниво на комфорт и удобство за оператора, независимо от размера на фермата.

- Надеждността на TRION е гарантирана от световна програма за изпитания. Опростените и спестяващи време задания за поддръжка от страна на клиентите, съчетани с надеждното задвижване, удължените интервали за поддръжка и отличният мониторинг на състоянието на задвижването пестят време и правят разходите по-предвидими.

 

Богатата гама колесни машини, включващи моделите TERRA TRAC и MONTANA, допълнени от обширна гама комбинации за рязане, позволяват на всяко стопанство независимо от профила на дейностите да направи правилния безкомпромисен избор.

Две концепции за сепариране и три моделни серии

С безпрецедентното разнообразие машини, съставящи новите три моделни серии TRION, CLAAS успява да заеме гамата от 258 к.с. (5-сламотръсни) до 435 к.с. (хибридни с 2 ротора). Двадесетте нови модела предлагат изключително модерни асистиращи системи, предоставят много висок комфорт на возене и удобства за потребителя, наред с отлична ефективност.

 

Гамата TRION, по-специално, включва три моделни серии: сламотръсни и хибридни комбайни с две ширини на шаситата:

  • TRION 500 с 5-сламотръсна APS-система за вършеене; 1 420 мм ширина на шасито

    TRION 600 с 6-сламотръсна APS-система за вършеене;; 1 700 мм ширина на шасито

    TRION 700 с APS HYBRID-система за вършеене (TRION 710 – 730 с ROTO PLUS един ротор, TRION 750 с ROTO PLUS два ротора); 1 420 мм ширина на шасито


Наред с предоставянето на нов, разширен избор от решения за сепариране, до покриване на съответния клас работни характеристики, всички моделни серии могат да се оборудват с най-съвременни функции. Това означава, че в момента каталогът включва не само шест версии с TERRA TRAC гъсенично задвижване, но също още шест машини с окачване MONTANA за компенсиране на страничен наклон. В допълнение, всички модели на TRION са оборудвани с нова премиум кабина. Отразяващо богатия спектър от възможни конфигурации, простиращ се чак до високотехнологичните комбайни, наред с множеството различни приложения, за които е пригодена новата гама, девизът „Пасва на Вашето стопанство“ на TRION е точно на мястото си.


Фокусиране върху покриване на най-високите изисквания за работни характеристики

Първичното сепариране при всички модели на TRION се извършва от APS-блока за вършеене с ускоряващ барабан (с диаметър 450 мм) и голям барабан за овършаване (с диаметър 600 мм), предоставящи постоянно голям поток при обработване на културите, позволяващи непрекъсната експлоатация през дългите работни дни. Принципно около 90 процента от зърното се отделя от културите в началната фаза. Скоростта на всички барабани може да се регулира синхронно от кабината чрез системата CEBIS. Системата CEBIS също се използва за паралелно и синхронно регулиране на предварителната и основната контри за отделяне на зърното. Хидравличната защита от претоварване позволява експлоатация до крайния лимит на натоварване, предотвратява задръстването и предоставя защита срещу увреждания при навлизане на чужди предмети. При необходимост, трите сегмента на предварителната контра MULTICROP, проектирана за много култури, изискващи отделяне на зърното при различни условия, могат просто да се подменят през отвора за отстраняване на камъни.

Вторичното сепариране при TRION 500 и TRION 600 се осъществява от пет или шест сламотръса със съответна площ за сепариране от 7,48 и 6,25 м2. Моделите са оборудвани стандартно с МНОГОПАЛЦОВА СЕПАРИРАЩА СИСТЕМА (MSS), разстилаща равномерно сламената маса, съществено увеличаваща работата при сепариране, особено при висока влажност на сламата или при спомагателни операции. Вторичното сепариране при TRION 720 и TRION 730 се осъществява от един ротор. Противоположно на това, флагманът на моделната серия, TRION 750, използва два ротори за вторично сепариране. При всички модели TRION с APS HYBRID и ROTO PLUS, скоростта на роторите може да се променя от кабината безстепенно и независимо от скоростта на APS. Хидравличното регулиране на клапите на ротора (TRION 720/730: ръчното регулиране се предлага като опция) позволява затварянето на до четири сегмента на ротора, което понижава натоварването на ситата при работа със суха слама.

 

JET STREAM почистване с 3D/4D компенсиране на наклона

За справяне с високите темпове на обработка, всички модели на TRION са оборудвани с изключително ефективна JET STREAM очистваща система с турбинен вентилатор, хидравличен вариатор за скоростта на вентилатора и двойно вентилирано първо стъпало, предоставящо предварително очистване. Горните и долните сита притежават обща комбинирана отсевна площ от 5,1 м2 при TRION 500 и TRION 700, както и 5,8 м2 при TRION 600. Благодарение на 3D очистването с активно напречно управление, пълния работен капацитет за очистване се постига компенсиране на до 20% напречен наклон. При вършеене нагоре и надолу по хълмове функцията AUTO SLOPE регулира скоростта на вентилатора автоматично. При TRION 700, опционалната 4D очистваща система също гарантира еднообразни работни характеристики при експлоатация по наклони.

 

CEMOS асистиращи системи за покриване на индивидуалните изисквания

Всички модели TRION могат да бъдат оборудвани както е необходимо с различни автоматични и асистиращи системи за оператора от гамите CEMOS AUTOMATIC и CEMOS DIALOG, които не само подобряват работните характеристики, но също така оптимизират ефективността и качеството на вършеене при намаляване на работното натоварване на оператора.

AUTO CROP FLOW - отчита пикове в натоварването при първичната и вторичната фаза на сепариране, наред с нивото на натоварване на двигателя и при необходимост намалява подаването на материала във вършачния апарат.

CRUISE PILOT - поема автоматично управлението на скоростта на движение в съответствие с един от три предварително избрани режима: Круиз контрол за постоянна скорост, Константно подаване за равномерно натоварване дори при драстично променящи се условия за прибиране на реколтата, и Максимално подаване с мониторинг на загубите за равномерно овършаване до границите на работните характеристики на машината.

AUTO SLOPE - регулира скоростта на турбинния вентилатор на базата на надлъжния наклон на TRION, за стабилизирани работни характеристики при очистване на зърното.

CEMOS AUTO CLEANING - скоростта на вентилатора и отваррянето на горното и долното сито се регулират автоматично спрямо променящите се условия на вършеене.

CEMOS AUTO THRESHING – разстоянието на вършачната контра и скоростта на барабана се регулират автоматично спрямо условията на вършеене.

CEMOS AUTO SEPARATION - тази функция на TRION с APS HYBRID автоматично регулира скоростта на ротора и позицията на клапите на ротора спрямо променящите се условия за прибиране на реколтата.


12 000 л. бункер за зърно с разтоварване 130 л./сек.

Високите темпове на обработка изискват еднакво високи работни характеристики, когато става въпрос за разтоварване – наред със съответни по големина бункери за зърно. Размерите на бункерите за зърно от 8 000, 9 000, 10 500, 11 000 или 12 000 литра варират съгласно версията на модела. Темповете за разтоварване варират от 90 до 130 л/с. Големият ъгъл на въртене на тръбата за разтоварване от 105-градуса предоставят отличен обзор на оператора към накрайника по време на разтоварване. Налична като опция, PROFI CAM предоставя пряк, широкоъгълен изглед към ремаркето на транспортното средство, предоставяща възможност на оператора да управлява процеса за разтоварване с по-голяма предвидимост и точност. Опционалният въртящ се накрайник може да се регулира чрез многофункционалния лост за управление CMOTION, позволяващ изключително прецизно разтоварване, дори по време на движение.

 

Мощно нарязване на сламата

Ако сламата трябва да остане на полето, сечките и радиалните разпределители за слама могат да свършат отлична работа. Като алтернатива на стандартната сечка STANDARD CUT, оборудвана с 52 ножа, при TRION 500 и 700 с тясно шаси и 64 ножа при TRION 600 с широко шаси, моделите TRION могат да се оборудват и със сечки SPECIAL CUT, с нарязване с 72 или съответно 88 ножа. Ширината и посоката на разстилане могат да се регулират ръчно или, като опция, електрически, чрез CEBIS.

Мощният  радиален разпределител за големи работни ширини разстила сламата и плявата надеждно и равномерно по цялата работна ширина. Автоматичното регулиране на посоката на разхвърляне, автоматично коригира посоката съгласно зададеното ниво на чувствителност за компенсиране на напречния вятър и наклона на терена, за поддържане на равномерно разстилане.

 

Нови двигатели – доказана ефективност

Всичките четири моделни серии TRION са задвижвани от последното поколение шестцилиндрови двигатели на Cummins: Серия TRION 500, както и TRION 640 разполагат с агрегат Cummins B6.7, покриващ на стандарта Етап V с обем 6,7 л, докато серии TRION 650, TRION 660 и TRION 700 се задвижват от Cummins L9, също покриващ стандарта Етап  V с обем 8,9 л. Номиналните обороти на двигателите common-rail е само 1 900 об./мин., като машините се придвижват по пътищата с редуцираните 1 650 об./мин. Нещо повече, всички двигатели притежават автоматичната система за регулиране на изходящата мощност DYNAMIC POWER. Ако не е необходима цялата мощност на двигателя, например при обработване на ивици, блокът за управление на двигателя намалява изходящата мощност – наред с количеството впръсквано дизелово гориво – до необходимите нива. Тази интелигентна система за управление може самостоятелно да спестява до 10 процента от разходите за гориво. Като прибавим и ефекта от ниските обороти на двигателя, става ясно, че това също влияе на повишената ефективност и моделите на TRION са всичко, което някой би могъл да очаква от комбайните на CLAAS.

Моделите TRION 500 и TRION 600 притежават вместимост на дизеловите резервоари от 600 и съответно 800 л, докато моделът TRION 700 може да се поръча с резервоар за гориво от 800 или 1 000 л. В зависимост от модела, в системата за контрол на емисиите може да се зарежда 80 или 100 л AdBlue.


Шест версии на MONTANA и TERRA TRAC

Наличността на модели с MONTANA компенсация за странични наклони и TERRA TRAC верижно задвижване е по-богата от всякога при TRION. Шасито на машините TRION MONTANA може да компенсира странични наклони до 18 процента и надлъжни наклони до 6 процента. В допълнение, машините TRION MONTANA притежават POWER TRAC пълноприводно задвижване, AUTO SLOPE за управление на работните характеристики на очистването в зависимост от наклони и опционална, електрически управлявана, блокировка на диференциала на предните колела. Стандартно, за всички модели са две задвижващи колела и трансмисия с две скорости.

Предлагат се TERRA TRAC вериги с три ширини от 635 мм до 890 мм за шест модела от новата серия TRION, като сред тях TRION 530 TERRA TRAC с пет сламотръса. Последният, също както TRION 700 TERRA TRAC, остава с външна ширина от 3,29 м при движение с тесни вериги и в рамките на 3,49 м с 735 мм вериги. Серията 600 на моделите TRION TERRA TRAC притежава външна ширина от 3,49 м с 635 мм вериги. Всички модели TERRA TRAC, както колесните машини, са в състояние да се движат по пътищата със скорост до 30 км/ч.


Широка гама от приставки

Моделите TRION могат да се съчетават с голям брой приставки на CLAAS. В допълнение към хедерите CERIO с фиксирано дъно, гамата включва VARIO хедери, хедери CONVIO от типа драпер. За нискостеблени култури, като грах или по-конкретно соя, гамата се състои от сериите MAXFLEX и CONVIO FLEX, притежаващи гъвкаво дъно. Гамата приставки се допълва от CORIO и CORIO CONSPEED прибиране на царевица, както и SUNSPEED за прибиране на слънчоглед. Предлага се, също и приставка SWATH UP за бобови култури. Благодарение на устройството за разпознаване на приставката, TRION винаги знае какво устройство е прикачено и може да извърши необходимите настройки на машината автоматично.

Рамката на наклонената камера може да бъде или с фиксиран ъгъл за рязане, механично регулируем ъгъл за рязане или ъгъл за рязане подлежащ на хидравлично регулиране от мястото на оператора. Също може да поръчате лентов транспортьор като алтернатива на верижния в корпуса на наклонената камера. Наред с по-гладката и тиха работа, лентовите транспортьори притежават по-дълъг експлоатационен живот и се нуждаят от по-малко поддръжка. Клиентите също имат избор от отворен или затворен барабан на траспортьора. Хидравличното реверсиране на приставките е стандартна функция, както и новата функция за „бавно подаване“.

 

Последни иновации в дизайна на високотехнологични кабини

Друга връхна точка на моделната серия TRION е новата кабина. Тя предлага повече пространство, особено във височина и място за краката, като може да бъде оборудвана с опционална кожена седалка, въртяща се на 30 градуса в двете посоки за постигане на оптимална позиция за седене по всяко време. Опционалните опори за краката спомагат за постигане на множество отпускащи позиции за седене на оператора. По-големите челно и странични стъкла с по-тесни A-колони допринасят за отличен обзор към приставката и околното пространство. 12-инчовият CEBIS терминал с висока разделителна способност и висококонтрастен HD дисплей гарантира отлична прегледност при всички условия на осветеност и предоставя три индивидуално регулируеми зони на основния дисплей. CEMOS DIALOG и CEMOS AUTOMATIC сега са интегрирани в CEBIS. Терминалът може да се ползва чрез сензорен екран и въртящи се превключватели. Също е възможен достъп до всички настройки на вършачния механизъм и настройки за очистване чрез бутоните за директен достъп от дясната страна на опората за ръка до контролера.

Терминалът CEBIS и опората за ръка могат да се регулират независимо един от друг за постигане на оптимална ергономия, съобразена с нуждите на оператора. С контролния лост CMOTION, предлаган като алтернатива на стандартния контролен лост за управление на  скоростта, операторът винаги разполага с ключовите функции – включително с до седем отделно програмируеми любими настройки – само с едно докосване, за ускорена реакция.

30 л. хладилно отделение, опционален 360-градусов LED пакет за осветление и 360-градусова чистачка на челното стъкло допълват обширния пакет от опции.

 

Четири системи за управление и нов CEMIS 1200

Клиентите имат избор от четири автоматични системи за автоматично водене. LASER PILOT поема управлението използвайки левия откос на културата като референтна точка. FIELD SCANNER е монтиран на покрива на кабината и управлява TRION чрез оптично установяване на откосите на културата (възможност за ляв и десен) и по колеи. При прибиране на царевица, TRION се управлява от системата AUTO PILOT на приставките CORIO и CORIO CONSPEED.

Четвъртата опция е GPS PILOT със сателитно базирана навигация. Новият CEMIS 1200 терминал с 12-инчов екран се предлага за тази функция. Той предлага 2D и 3D изображения, онлайн управление на заданията и документиране с експорт на данни чрез TELEMATICS или USB-стик, установяване на добивите в реално време и изобразяване на данни за добивите.

 

Пълна наличност в сила от реколта 2022

Всички модели TRION са активни в продуктовия конфигуратор на CLAAS за европейските пазари и могат да бъдат заявени за сезон 2022.

Пълната гама на доказалите се моделни серии TUCANO 300, 400 и 500 ще продължи да се произвежда и продава в Русия, до представянето на TRION.

 

 

Обзор на широката гама модели на TRION:

TRION

Първична сепарация

Вторична сепарация

Макс. изходяща мощност на двигателя (ECE R120)

Силоз за зърно

520

APS

  • 1 420 мм. канална ширина
  • 450 мм. предварителен ускорител
  • 600 мм. вършачен барабан

 

 

 

5 сламотръса

190 kW/258 к.с.

8 000 л.

530

 

 

 

225 kW/306 к.с.

 

 

9 000 л.

(10 500 л.) *

530 MONTANA

530
TERRA TRAC

640

 

 

APS

  • Шаси 1 700 мм.
  • 450 мм. ускорителен барабан
  • 600 мм. вършачен барабан

 

 

 

 

 

 

6 сламотръса

225 kW/306 к.с.

9 000 л.

650

 

 

260 kW/354 к.с.

 

 

10 500 л.

650 MONTANA

650
TERRA TRAC

660

 

 

300 kW/408 к.с.

660 MONTANA

 

11 000 л.

660
TERRA TRAC

 

10 500 л.

710

 

 

 

 

 

APS

  • Шаси 1 420 мм.
  • 450 мм. ускорителен барабан
  • 600 мм. вършачен барабан

 

 

 

 

 

ROTO PLUS един ротор

 

 

270 kW/367 к.с.

10 500 л.

720 MONTANA

10 500 л.

720
TERRA TRAC

10 500 л.

(12 000 л.) *

730

 

 

 

300 kW/408 к.с.

11 000 л.

(12 000 л.) *

730 MONTANA

11 000 л.

730
TERRA TRAC

11 000 л.

(12 000 л.) *

750

 

 

ROTO PLUS
два ротора

 

 

320 kW/435 к.с.

12 000 л.

750 MONTANA

11 000 л.

750
TERRA TRAC

12 000 л.

*опция