Подготвящ инструмент за нови концепции в земеделието

Cirrus с Minimum TillDisc

Вълнообразните дискове Minimum TillDisc са ново допълнително приспособление към набора с  инструменти за подготовка на почвата при сеялките Cirrus. Редът с дискове на разстояние от 16,6 см една от друга раздробява директно пред изсяващите ботуши почвата, растителните остатъци и дори живи растителни насаждения. 

Вълнообразните дискове задвижват много по-малко почва от стандартните двуредови дискове. В проблемните области с увеличена резистентност и плевели това поле с дискове би могло да е ефективна алтернатива, тъй като е идеално подходящо за „мнима обработка“.  

След основната почвообработка и мерките за растителна защита, както и след израстването на отпадналите зърна и плевели, почвата не се обработва отново преди предстоящата сеитба. Сеитбата на последващата култура се отлага още в посока вегетационна почивка  като по този начин се минимизира степента на покълване на бурените. При сеитбата с Minimum TillDisc се движи колкото се може по-малко пръст като тя се разрохква и пресича само в областта на последващите изсяващи ботуши, за да се предотврати ново покълване на плевели.  

При формирането на „зелени мостове“ за ефективен контрол на плевелите и ерозията Minimum TillDisc помага също като екстензивен работен инструмент. Остатъци от реколтата, мъртви или живи растителни насаждения се нарязват само в областта на предшестващите работни органи, за да се засее посевният материал с последващите дискови изсяващи ботуши. И във вече установени фуражни смеси с този метод може да се засее допълнителна култура или да бъдат сведени до минимум вредите от измръзване.   

Използването на Minimum TillDisc дава възможност в сухи участъци за пестяща вода почвообработка, тъй като се обработва само ивицата директно пред изцяващите ботуши. При влажни или лепкави почвени условия вълнообразните дискове изваждат на повърхността по-малко буци пръст, отколкото нормалните дискове. Освен това ползването на Minimum TillDisc прави Cirrus още по-лек на теглене, което намалява разходът на гориво.    

Според нуждите на клиентите Cirrus предлага широка гама инструменти за подготовка на сеитбеното легло. Освен стандартното поле с дискове – 460 мм груби зъбчати или алтернативно ситно назъбени дискове, Cirrus може да се снабди с новото поле с дискове Minimum TillDisc или пък да се достави изобщо без дискове.