Новости при AVERO

Нови двигатели за зърнокомбайните AVERO

Благодарение на новите си двигатели, зърнокомбайните AVERO вече отговарят на стандартите за вредни емисии на отработени газове Stage V. Освен това преработената конфигурация на оборудването за контрол на емисиите в отделението за двигателя прави по-лесен достъпа за поддръжка.

Повече мощност със Stage V

И двата модела – AVERO 240 и AVERO 160, вече са оборудвани с нов двигател: Cummins B6.7. Той е с вместимост 6,7 литра и мощност 213 к.с./157 kW при по-големия модел и 167 к.с./123 kW при по-малкия. В сравнение с предходните версии посочените стойности представляват повишаване на мощността съответно с 8 к.с. и 9 к.с. Съответствието със стандарта за отработени емисии Stage V се постига чрез SCR и DPF технологии, с вместимост на резервоара за разтвор на урея от 49 литра. Система за рециркулация на отработените газове няма при нито един от моделите.

Системата за третиране на отработени газове при новия двигател заема значително по-малко пространство. Това води до по-лесен достъп с оглед поддръжката. Ефектът от тази промяна върху външния вид на машините е скъсеният капак на двигателя, който вече е на една височина със затворения зърнен бункер.

Четири сламотръса и вършачна система APS

AVERO 160 разполага с вършачен барабан с ширина 1 060 мм и диаматър от 450 мм. AVERO 240 е снабден с вършачна система APS. Основните предимства на APS системата (Accelerated Pre Separation/ускорено предварително сепариране) включват значително ускорение при прибирането на реколтата и способност за събиране на до 30% от цялото зърно още в предварителната контра. Това означава повишаване на производителността с до 20% при същия разход на гориво.

При AVERO 240 и 160 отделянето на остатъчното зърно се осъществява посредством четири сламотръса с четири падащи стъпала.

Благодарение на управляваните си палци системата за интензивно сепариране е в състояние да се справи дори и с големи обеми слама, и гарантира оптимално качество при отделянето на остатъчното зърно.

Още един от факторите, допринасящи за повишената производителност, е големият зърнен бункер с вместимост от 5 600 литра. Времето за разтоварване е по-малко от две минути. Операторът има добра видимост към бункера и вземането на проби от зърното се осъществява лесно. Големият прозорец в кабината позволява класовия елеватор да се проверява директно.

Гъвкавост със сгъваем хедер, който е включен в базовата конфигурация

Хедерът е със същия дизайн като този на LEXION и разполага с централен многофункционален куплунг, практична централна заключваща система и защитно окачване за предните приспособления. Това прави възможен монтажът на всички стандартни хедери на CLAAS – от C 680 до C 370, както и хедерите VARIO V 620, V 560 и V 500. Сериозното предимство на хедерите VARIO е, че те позволяват бързо преоборудване от пшеница към рапица например.

Базовата конфигурация и на двата модела включва сгъваемия хедер C 450. Предимствата на сгъваемите хедери са: премахват нуждата от монтаж и демонтаж на хедера, осигуряват оптимално поведение с отлична видимост и позволяват преминаване от една нива в друга практически без прекъсване. Сгъваемите хедери осигуряват перфектна видимост, без значение дали транспортните операции се осъществяват по тесни полски пътища, малки улици или в интензивно движение.

 

Удобна кабина с високотехнологично оборудване

Просторната и ергономична кабина на AVERO 160 премахва умората от работния ден. От задаването настройките на хедера и нагласянето на вършачния кош, до проверките на класовия елеватор – всички функции на зърнокомбайна могат да се контролират и следят от кабината. И всичко това става посредством лесни за експлоатация контролни прибори като мултифункционалния скоростен лост и регулируемата кормилна колона. Информационната система CLAAS INFORMATION SYSTEM (CIS) подава на оператора информация за важните параметри на машината – от индикациите за горивото и температурата, до данни за пропускателната способност, обороти на вентилатора и вършачния барабан.