5 комбайна LEXION 8900 работят вече в Северозападна България

Новият LEXION 8900 е най-надеждният зърнокомбайн на всички времена

Никога няма да забравя първият път, когато видях комбайн CLAAS LEXION 8900! Случи се на 15 юли 2019 г. на залез слънце на полето на френската провинция Руан по време на световната премиера на сериите LEXION 5000-8000 за европейските аграрни журналисти. Това бе толкова впечатляващо и толкова интересно за земеделците от цял свят, че видеоклипът на най-големия модел LEXION 8900, който тогава заснех с телефона, събра над 4 милиона гледания!

Този комбайн фермерите от цял свят чакаха! Чакаха го с нетърпение! Всеки от тях искаше да го види с очите си и да го пипне с ръцете си! А да видиш цели 5 комбайна LEXION 8900 в едновременна жътва, и то на поле в Северозападна България, е нещо, което определено си заслужава и не се случва често никъде по света. Това стана възможно единствено благодарение на официалния вносител на марката за България – фирма РАПИД КБ!

НОВИЯТ CLAAS LEXION 8900

За да постигнат най-добри резултати при жътва, земеделците се нуждаят не само от правилното съотношение между ноу-хау и опит. Нуждаят се преди всичко от машини за прибиране на реколтата, на които могат да разчитат изцяло, каквото и да се случи. Благодарение на високото качество на своите компоненти и интелигентната обща концепция с практични системи за подпомагане на водача, новият CLAAS LEXION 8900 е най-надеждният зърнокомбайн на всички времена. С него зърнопроизводителите си гарантират спокойствие и през най-горещата фаза на годината. LEXION 8900 е зърнокомбайн, какъвто не е виждан досега в света. Зърнокомбайн, който е обновен и изцяло преработен конструктивно в тясно сътрудничество със земеделците и механизаторите от цял свят. Комбайнът спечели наградата „Машина на годината“ на изложението Агритехника 2019.

Повече за машините и пускането им в експлатация в България през това лято научихме от Борислав Найденов, продуктов мениджър „Комбайни“, РАПИД КБ:

"Комбайните CLAAS LEXION 8900 са машини от най-висок клас. Те са оборудвани с новата система APS SYNFLOW HYBRID, която позволява увеличаване на производителността на машините с 25 на сто при все толкова добро качество на зърното и сламата. Зърнокомбайнът CLAAS LEXION 8900 е с мощност от 790 к.с. Двигателят е MAN.

Машините в този конкретен случай са агрегатирани с хедери CONVIO с работна ширина 13,80 м. Сами може да си представите мащаба на жътвата! Пет хедера по 13,80 м са почти ширината на един футболен стадион!

Добивите на полето, на което се намираме, са между 700 и 900 кг. Средната скорост, с която се движат машините, и то при натовареност на двигателя около 50 %, е около 7-8 км/ч. И това при положение, че хедерът е с работна ширина цели 13,80 м.!

Машините, които наблюдаваме на полето са снабдени с напълно автоматизираната система CEMOS AUTOMATIC. Това е система, която притежава изкуствен интелект и се самообучава в процеса на жътва. Какво означава това? Ако вземем например едно поле, в което добивите са 400-500 кг/дка, машината може автоматично да ускори, за да достигне по-висок капацитет на двигателя и съответно – по-високопроизводителна жътва. В момента, в който скоростта се наложи да бъде намалена, поради увеличаване на добива, както в случая на полето, на което се намираме, до 800-900 кг/дка, скоростта бива автоматично намалена. Това е системата CRUISE PILOТ, която за в бъдеще вероятно ще бъде задължителна за всички машини CLAAS и ние от фирма РАПИД КБ ще я интегрираме като стандартна опция във всички модели LEXION."

Комбайнът е снабден и с много други интелигентни системи, които подпомагат производителността на машината и намаляват разхода на гориво. Това са AUTO TRESHING – автоматична оптимизация на вършачната система за първична сепарация; AUTO SEPARATION – автоматична настройка на вторичната сепарация; AUTO CLEANING – скорост на вентилатора, отваряне на горно и долно сито; AUTO CROP FLOW – за следене на потока на растителната маса; AUTO SLOPE – управление на вентилаторите в зависимост от наклона; 4D – управление на клапите на ротора в звисимост от наклоните.

Въпреки абсолютната автоматизация на машината и възможностите й да работи самостоятелно, всяка машина има нужда от подръжка и от сервиз. При доставката на петте зърнокомбайна CLAAS LEXION 8900 и петте хедера, и пускането им в работа, сервизът на РАПИД КБ неотлъчно стои до водачите на комбайните и им помага. На разположение има и сервизни техници от Германия, които са в България вече втора седмица, наблюдават жътвата, измерват загубите с идеята да подобряват все повече машините, инженерно и технически, и да повишават тяхната производителност за в бъдеще.

Автор: Ася Василева, "Гласът на земеделеца", 22 юли 2020 г.

Видео от жътвата може да видите тук.