Статия от вестник „Гласът на земеделеца“, 23 декември 2019 г.

30 години РАПИД КБ и 40 години CLAAS в България

Настъпващата 2020 г. е знакова за фирма РАПИД КБ. През нея водещата фирма за търговия със земеделска техника у нас ще отбележи цели три юбилея – 30 години РАПИД КБ, 40 години CLAAS в България, 25 години представителство на AMAZONE.

Важните събития вече започнаха – само преди дни Катрина Клаас-Мюлхойзер, която ръководи германския концерн CLAAS като председател на Надзорния съвет от 2010 г., а от 2004 г. е зам.-председател на Комитета на акционерите на CLAAS, бе удостоена с почетно звание „Доктор хонорис кауза“ от Аграрния университет в Пловдив. Именитата гостенка получи високата титла на тържество в пловдивския университет и изрично благодари за добрата съвместна работа с РАПИД КБ и нейния управител Пламен Богоев. Не се случва често собственик на световен концерн да посети нашата страна, за да засвидетелства уважение към своя български партньор, само броени дни след участие в среща на едрия германски бизнес с президента на Руската федерация Владимир Путин.

За всичко това разговаряме с ПЛАМЕН БОГОЕВ, управител на РАПИД КБ:

-       Господин Богоев, разкажете ни какво предстои през 2020 г. за РАПИД КБ? Знаем, че това е знакова година за вас , как ще я отбележите?

-       Да, така е. През 2020 -а ще празнуваме 30-годишен юбилей от основаването на фирмата, 40 години CLAAS на българския пазар и 25 години представителство на AMAZONE. По този повод ни предстои да организираме много мероприятия. Подготвяме Ден на отворените врати във всички филиали на РАПИД КБ в страната. Провеждането на събитията ще започне от март и ще продължи до юни месец, и ще бъде придружено от полеви демонстрации на терен. През лятото ни предстои откриването на обновената централа на фирмата в София. Ще направим и една голяма полева демонстрация в Горно Ботево, близо до Стара Загора, където ще представим цялата продуктова гама на CLAAS и AMAZONE. Планираме много юбилейнипрояви и земеделските производители са поканени да участват в тях.

-       Преди дни  г-жа Катрина Клаас-Мюлхойзер бе удостоена с почетно звание „Доктор хонорис кауза“ от Аграрния университет в Пловдив. Какво е значението на това събитие?

-       Това е голяма чест за нас, като български представител на CLAAS. Събитието бе уважено от представители на академичната общност, присъства министърът на земеделието Десислава Танева и много официални лица.

Ние от години подпомагаме развитието и кариерата на кадрите, които завършват както АУ-Пловдив, така и Русенския университет „Ангел Кънчев“, за да могат младите хора бързо и успешно да навлязат в новите технологии, които се използват в работното ежедневие на нашите земеделци.

-       РАПИД КБ инвестира много в подпомагането на учебни заведения и в други каузи. Защо това е важно за вас?

-       За да може земеделието в България да се развива още по-динамично, има нужда от подкрепата на най-големите фирми на пазара, каквато е РАПИД КБ. Имаме вече над 30-годишен опит с фирма CLAAS, като една от водещите технологични компании в света, и искаме този натрупан положителен опит да направим по-леснодостъпен за младите професионалисти, които искат да се развиват в тази сфера. По този начин заедно успяваме да повдигнем нивото на земеделските технологии, които се използват у нас. Това в крайна сметка води до съживяване на икономиката.

РАПИД КБ работи активно по различни стажантски програми, които през следващата година ще бъдат достъпни във всички филиали на фирмата в страната. Ще започнем работа със завършващи образованието си студенти, за да могат те да се подготвят за кариерното си развитие още от университетските скамейки.

-       Каква беше 2019 г. за пазара на земеделска техника като цяло, и специално за РАПИД КБ?

-       2019-а беше трудна година за всички. Като цяло пазарът се движи в същите рамки, както през последните години. Първоначалните очаквания за по-високи добиви в страната не се оправдаха, тъй като сушата повлия негативно върху развитието на посевите в Североизточна България. Това доведе до забавяне на инвестициите при една част от земеделците. Въпреки това фирма РАПИД КБ поддържа обичайното си високо ниво и продължава да е лидер на пазара на зърноприбираща техника и силажокомбайни, а на пазара на трактори и при прикачния инвентар с машините на AMAZONE все повече разширява присъствието си.

-             Какви са прогнозите Ви за 2020 г.?

-       Очаквам и следващата 2020-а отново да е трудна година. Може би с лек ръст спрямо настоящата, но много зависи от метеорологичните условия и от цените на продукцията. За момента земеделците се въздържат от сериозни инвестиции, тъй като не са сигурни в реализацията на продукцията си. Някои стопани претърпяха загуби с определени култури, които засяха, като нахут и лавандула, и при които се получи пренасищане на пазара. Това доведе до икономически загуби за земеделците. И забави още повече намеренията им да инвестират в нова земеделска техника. Надяваме се тези проблеми да бъдат преодолени. Предстои отварянето на прием по мярка 4.1 за инвестиции в земеделски стопанства, който ще бъде насочен към животновъдите. Надяваме се в тази посока да бъде отделен достатъчен ресурс, тъй като животновъдите имат нужда от подкрепа. Като цяло, на пазара вече 2-3 години има се наблюдава стагнация.

-       Какво ще пожелаете на българските земеделци за Новата 2020 г.?

-      Пожелавам им да бъдат живи и здрави, и успешна стопанска година!

ВИСОКО ПРИЗНАНИЕ

Катрина Клаас-Мюлхойзер бе удостоена със званието „Доктор хонорис кауза“ от АУ-Пловдив

На 12 декември в Аграрен университет – Пловдив се проведе официална церемония по повод удостояването на Катрина Клаас-Мюлхойзер с почетното звание „Доктор хонорис кауза“. Наградата се дава за изключителен принос в модернизацията на практическото обучение и кариерното развитие на студентите, докторантите и академичния състав на Аграрния университет и издигането на престижа на учебното заведение в европейски мащаб. Награждаването се състоя в Аулата на академичната институция в рамките на тържественото връчване на дипломите на абсолвентите с отличен успех от Випуск 2019.

Доц. д-р Светла Янчева, зам.-ректор по международната дейност и връзки с обществеността на АУ-Пловдив, обясни мотивите за решението на академичната институция да връчи високото отличие на Катрина Клаас-Мюлхойзер: „CLAAS е семейна фирма, основана през 1913 г. за производство на земеделска техника на световно ниво. Компанията със седалище Харзенвинкел, Германия, е световен лидер по продажба на комбайни. В нея работят 11 000 души в целия свят. Оборотът на компанията през 2018 година възлиза на 3,889 млрд. евро. CLAAS и нейният представител в България – фирма РАПИД КБ, се утвърдиха като устойчиви партньори на Аграрния университет в Пловдив, пряко ангажирани с осигуряването на качествено практическо и теоретично обучение на студентите. Днес имаме удоволствието да открием официално реновирана и обзаведена учебна зала с любезното им съдействие и предоставена от тях техника. Академичният съвет на Аграрния университет в Пловдив оценява заслугите на г-жа Катрина Клаас-Мюлхойзер и я удостоява с почетното звание „Доктор хонорис кауза“.

Посещението на г-жа Клаас-Мюлхойзер бе организирано с подкрепата на РАПИД КБ – официален представител на CLAAS за България, спомоществовател и дългогодишен партньор на Аграрен университет – Пловдив.  Управителят на РАПИД КБ г-н Пламен Богоев определи високопоставената визита като показателна за успешната съвместна дейност както между двете компании, така и с висшето учебно заведение. „Продължаващото сътрудничество с Аграрния университет – Пловдив е много важно за нас и то не се изчерпва с материална подкрепа. През 2020 г. РАПИД КБ ще навърши 30 години и по този повод предвиждаме множество инициативи, в това число да подпомогнем учебните занятия чрез изнасяне на лекции. РАПИД КБ ежегодно инвестира значителен ресурс в професионалното развитие на своите служители и желаем да пренесем нашите знания и опит при подготовката на кадри още в университета“, подчерта г-н Пламен Богоев.

На събитието присъстваха официални лица от държавни и общински институции, високопоставени чуждестранни гости, представители на бизнеса, неправителствени организации и др.

Проф. Христина Янчева, ректор на Аграрен университет – Пловдив официално връчи почетните символи за званието на г-жа Катрина Клаас-Мюлхойзер.Ръководителката на германския концерн е носител и на почетна докторска степен на Harper Adams University (Великобритания), присъдена през май 2018 г.

Катрина Клаас-Мюлхойзер сподели при удостояването й със званието:

„За мен е голяма чест и привилегия да бъде удостоена с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Аграрен университет – Пловдив. За мен това е от огромно лично значение. България, българският аграрен сектор и фирма CLAAS винаги са развивали изключително ползотворни и хармонични отношения. През следващата 2020 г. ние честваме 40 години близко и стабилно сътрудничество. Очевидно, преди 40 години условията за бизнес между нашите страни са били доста по-неблагоприятни в сравнение със сегашните. Въпреки това ние успяхме да изградим ценни и дълготрайни взаимоотношения.

Първата партида комбайни модел Доминатор 106 са доставени през 1980 г., с което бе отбелязано началото на изключително успешно и ефективно сътрудничество между България и CLAAS, като водеща компания за производство на земеделска техника. Но ние сме не само доставчици на селскостопанска техника и оборудване, а преди всичко надежден партньор на земеделските производители.

Ние искаме да бъдем възприемани въз основа на качеството на нашите продукти, услуги и постигнати резултати, които са реално изражение на корпоративните ни приоритети. Това ни позволява да сме в непрекъснат контакт и лични взаимоотношения с нашите клиенти. Разрастването на нашия бизнес произлиза от необходимостта да бъдем силен и надежден партньор на земеделците.

Бих желала да изразя своето дълбоко уважение към нашия партньор в България – фирма РАПИД КБ и нейния управител Пламен Богоев за изключителната им отдаденост при работата с клиенти, както и силното им присъствие на пазара в резултат на 30-годишното ни сътрудничество. Искам да им благодаря за това дългогодишно партньорство, което винаги се е базирало на взаимно доверие и лоялност.

Сътрудничеството между Аграрен университет – Пловдив и фирма CLAAS е наш основен приоритет, тъй като фирма CLAAS насочва интересите си към общото развитие и прилагането на знанията и уменията от страна на бъдещите фермери и хората, които взимат решения в земеделието в съответствие с нашите иновативни технологии. Ние се радваме да бъдем официален партньор на университета и да съдействаме за научно-изследователската и практическата подготовка на студентите, както и да допринасяме за тяхното академично и кариерно развитие. Бих желала да се обърна към студентите, които днес получават дипломите си за завършено висше образование, и да им изразя своите най-добри пожелания за успешна бъдеща реализация в тази безкрайно интересна и разнообразна област – аграрните науки и бизнес“.

Борислав Найденов, продуктов мениджър CLAAS вРАПИД КБ:

Комбайните CLAAS LEXION 5000-8000 спечелиха българския пазар

„2020 година ще е първата, в която новата серия комбайни CLAAS LEXION 5000-8000 ще влезе на българския пазар. Новият комбайн спечели награда Машина на годината на Агритехника 2019 плюс още три сребърни медала за иновации. Очакваме моделът да се приеме много добре в България с оглед на това, че вече имаме 10 авансирани такива машини за следващия сезон. Това е достатъчно доказателство, че новият LEXION набира все повече привърженици сред българските земеделци. Едно от нещата, които фермерите оценяват най-много високо и посочват като основна причина за закупуването на машините, е по-голямата производителност при същия разход на гориво.

Сребърните медали, които спечели новият LEXION, са присъдени за системите CEMOS AUTO PERFORMERS, CEMOS AUTO CHOPING и APS SYNFLOW WALKER. За последната може да се каже, че това е най-високопроизводителната и иновативна вършачна система. Тя има три големи барабана, по-голям вършачен барабан с диаметър 750 мм и добавен сепариращ барабан. Това гарантира висока производителност, а останалите системи се грижат за ниския разход на гориво“.

 

Автор: Ася Василева, „Гласът на земеделеца“, 23 декември 2019 г.