Медали за Агритехника 2019

Три сребърни отличия за иновации на CLAAS

Германската земеделска общност (DLG) присъжда сребърен медал на три иновации на CLAAS на изложението Агритехника 2019. Новите серии на LEXION са отличени с два сребърни медала за новия вършачен модул APS SYNFLOW WALKER на сламотръсните модели LEXION и за CEMOS AUTO CHOPPING за автоматично регулиране на разхвърлянето на слама. Третият медал е за CEMOS AUTO PERFORMANCE, който позволява контрол на мощността на двигателя и скоростта на движение на силажокомбайна JAGUAR.

Сребърна награда за новата вършачна система на сериите LEXION

Благодарение на APS SYNFLOW WALKER, моделите LEXION 6000 и 5000 задават нови стандарти за ефективност на овършаването и сепарацията при сламотръсните комбайни. Изцяло новата вършачна система разполага с ускорителен барабан с диаметър 450 мм, вършачен барабан с диаметър 755 мм и десет бойни шини, и допълнителен сепариращ барабан с диаметър 600 мм преди отбойния битер. Ширината на механизма е 1700 мм при моделите от серия 6000 и 1420 мм – от серия 5000. Големият диаметър на барабана създава малък ъгъл на контакт от 132 градуса на вършачния барабан и от 116 градуса – на сепариращия барабан. Тези характеристики, заедно със синхронизирането на скоростите на барабаните, позволяват директен, равномерен и спестяващ гориво зърнен поток. В резултат сепариращите площи достигат съответно 3.18 кв. м и 2.66 кв. м.

С цел бърза адаптация към всички видове култури и към всякакви условия на прибиране на реколтата, сегментите на вършачните контри се регулират хидравлично и паралелно в системата CEBIS. Системата за защита от претоварване предпазва от повреди. Една допълнителна вършачна шина може чрез завъртане да се активира на пътя на зърнения поток пред вършачния барабан. По този начин агресивността на работа на механизма може да бъде регулирана с изключителна прецизност, за постигане на надеждно овършаване при ечемик, например. Както при параметрите на всички останали вършачни системи, системата за управление на тази шина е интегрирана в CEMOS AUTOMATIC. Достъпът до всички сегменти на контрите e отстрани и те лесно могат да бъдат подменяни. Със скорост на барабаните от 160 до 920 оборота в минута, APS SYNFLOW WALKER е подходящ за всякакви култури.

 

CEMOS AUTO CHOPPING спестява гориво и оптимизира резултатите при нарязването

Друга иновация на новите комбайни LEXION, която получава сребърен медал, е CEMOS AUTO CHOPPING. По време на овършаването, системата непрекъснато определя съдържанието на влага и качеството на сламата, като автоматично регулира положението на контра-ножа и фрикционната основа на сечката към актуалните условия. Така се спестява до 10 % дизелово гориво. Използвайки терминала CEBIS, водачът лесно посочва дали иска да постигне най-високо качество на нарязвания материал или най-голяма ефективност.

CEMOS AUTO PERFORMANCE контролира мощността на двигателя и скоростта на движение

Силажокомбайнът JAGUAR поддържа постоянна скорост, като регулира мощността на двигателя и скоростта на движение според количеството растителна маса, благодарение на CEMOS AUTO PERFORMANCE. При увеличение на растителната маса, мощността на двигателя най-напред се повишава, а след това скоростта на движение спада. Ако растителната маса е по-малко, мощността на двигателя се понижава автоматично. По този начин се поддържа постоянна скорост на двигателя и се елиминират резки промени в натоварването. Резултатът се изразява в равномерен зърнен поток с висока надеждност на работата и по-ниско потребление на гориво. Водачът е разтоварен най-вече от взискателността на жътвените мероприятия.