Новости от Amazone при дисковите брани

Навесна компактна дискова брана CombiDisc за подготовка на сеитбеното легло

За ползване в комбинация с механичната навесна сеялка Cataya и пневматичната навесна сеялка Centaya Amazone вече предлага новата навесна компактна дискова брана CombiDisc с 3 м работна ширина.

Със своите 24 назъбени диска с диаметър 410 мм CombiDisc е идеално подходяща за подготовка на сеитбеното легло от 3 до 8 см работна дълбочина. Благодарение на малкия диаметър на дисковете се постигат високи обороти на дисковете, което гарантира много добро раздробяване. За напасването към контура на почвата и против камъни служат доказалите се и неизискващи поддръжка каучукови еластични елементи. Освен това CombiDisc разполага с неизискващо поддръжка лагеруване на дисковете с контактен уплътнителен пръстен и доживотно смазване. Също като при ротационните брани и ротационните култиватори от новата 01 генерация, CombiDisc може да се свърже към съответната навесна сеялка много лесно, бързо и без инструменти чрез системата за бързо свързване QuickLink. Благодарение на системата за бързо свързване QuickLink CombiDisc с няколко движения може да се демонтира от навесната сеялка, така че CombiDisc може да се използва също и самостоятелно за подготовка на сеитбеното легло. Същевременно използваната навесна сеялка може да работи и с ротационната брана и ротационния култиватор от новата 01 генерация, така че с една и съща навесна сеялка могат да бъдат реализирани едновременно няколко различни сеитбени комбинации.   

В базовата версия CombiDisc се доставя с механично регулиране на дълбочината. Промяна на работната дълбочина се осъществява съвсем просто със завъртане на дистанционерите централно от лявата страна. За по-голям комфорт CombiDisc може да се снабди и с хидравлично регулиране на дълбочината с лесна за отчитане скала, при което навесната компактна дискова брана може безстепенно да се регулира от кабината. За равномерен работен резултат в коловозите и по края дисковите рамена в тези области могат да се преместят съответно с по 30 мм. Допълнително регулируемите странични калници осигуряват равномерна връзка. Като последващи валци на разположение имаме зъбчат уплътняващ валяк PW 600, клинов пръстенов валяк KW 580, клинов пръстенов валяк с матричен гумен профил KWM 600 и трапецовидни пръстенови валци TRW 500 и TRW 600. Това голямо разнообразие дава възможност за всеки тип почва да се направи правилният избор. Благодарение на модулната система за монтаж с готови елементи един и същ валяк може да се използва и за други машини за активна почвообработка KE/KX/KG 3001. За чувствителни на уплътняване почви се предлагат опционално и разрохквачи на тракторните следи, които могат да се използват независимо от работната дълбочина на дисковото поле. CombiDisc особено добре показва своите силни страни по леки до средни почви. Благодарение на лесното теглене е възможна скорост на работа до 15 км/ч, което дава възможност за висока ефективност на сеитбената комбинация.