Демонстрация с TUCANO 570 за жътва на ориз

РАПИД КБ представи предимствата на комбайните CLAAS, оборудвани за жътва на ориз

РАПИД КБ проведе на 20.09.2017 г. мащабна полева демонстрация на оризовите полета край град Съединение, в стопанството на Ел Агро Маринчешки. Показаният комбайн CLAAS TUCANO 570 бе оборудван специално за жътва на ориз.

CLAAS TUCANO 570 е с последно поколение двигатели Mercedes отговарящи на екологична категория Tier IV Final, оборудвани със система AdBlue с каталитична селективна редукция и гарантира мощност от 345 к.с.
 
Роторната технология на немските комбайни CLAAS позволява голямото количество  постъпваща маса да се обработва с ниска периферна скорост и по този начин на изхода на машината сламата остава с много добро качество.
 
"Комбайнът, който показваме днес тук на презентацията - TUCANO 570 е специално подготвен за жътва на ориз. Той е така наречения APS хибриден комбайн, тоест разполага с APS система за овършаване, която е запазена марка на CLAAS, изключително ефективна и съответно с един ротор, който пък дава възможност за обработка на голямо количество маса със запазване на нейните качества.", каза Христо Маринов, продуктов мениджър РАПИД КБ

По време на полевата презентация бе представен и варио хедер с работна ширина 6.20 метра CLAAS VARIO 620. Той беше специално оборудван за жътва на ориз с двойни палци, които са поставени над и под ножовете и гарантират прецизно отрязване на растенията въпреки тяхната гъстота.
 
Пред фермерите бяха демонстрирани още подсиленият шнек за разтоварване, както и очистващата система, която е с нов 6-кратен турбинен вентилатор за по-добро разпределение на въздушната струя и много прецизно регулиране на оборотите, и съответно на очистването.
 
"Тъй като оризът е доста агресивна култура се налага някои от компонентите на комбайна да бъдат подсилени. По специално това са всички транспортни шнекове за зърното, в периферията на които е използван по устойчив материал. Допълнително е усилен бункерът за зърно, който е с вместимост 10 000 литра. Друго, с което специално може да се оборудва машината, тази не е оборудвана, но сечката може да се оборудва с подсилени ножчета така, че да издържат по-дълго и по-продължително време на работа с тази култура.", допълни Христо Маринов.
 
CLAAS TUCANO 570 бе оборудван със специалното верижно задвижване, което е изключително важно при прибиране на ориз, тъй като комбайна трябва да се движи в доста влажни и кални условия. Показаните вериги са метални и позволяват много сигурно и стабилно движение върху специфичната повърхност в оризовите клетки.

На презентацията присъства и Игор Куприненко - продуктов мениджър комбайни в CLAAS Global Sales, който лично показа пред фермерите работата на комбайна TUCANO 570 в полетата с ориз.

"На днешната презентация показваме комбайн CLAAS TUCANO 570. Тази машина е произведена и подготвена специално за ориз. Тя може да се използва универсално - както за житни култури, така и за ориз. Клиентът, при който сме днес, има комбайни MEGA 218 - доказали се в продължение на много години, а сега презентираме работата на TUCANO 570 - хубава нова машина, наследник на комбайните MEGA. CLAAS TUCANO има много повече конски сили, по-голям бункер, а и много други компоненти на машината са преработени за по-голяма производителност."
 
Домакин на събитието бе Георги Маничешки, който е и горд собственик на два комбайна с марката CLAAS, а от скоро притежава и нов комбайн CLAAS LEXION 660. Семейството му обработва около 9000 дка земя, като отглеждат ориз, пшеница, царевица и люцерна.
 
"Днешната причина да сме тук е презентацията на фирма Рапид, на които благодарим, че избраха нашата фирма за тази презентация. Впечатленията от CLAAS TUCANO 570 за момента са много добри от гледна точка на изсяване, движение вътре в самата клетка, защото е много по-специфично и кално, държи се стабилно. За момента това са ни първоначалните впечатления. Евентуално, ако остане още два дни при нас тази машина да работи, тогава можем да придобием по-подробни впечатления. Нова машина, немска разбира се и то CLAAS. Предполагам, че няма да има някакви грешки от нейна страна."
 
За дългогодишната си работа с РАПИД КБ производителят споделя, че е доволен, както от сервиза, така и от обслужването на фирмата и планира при една следваща покупка отново да се довери на тях.
 
"За една фирма, колкото по-малко използват услугите на сервиза на един вносител на техника, толкова по-добре от гледна точка на това, че няма аварии по машината и разходите на фирмата не се увеличават. Ползвали сме ги мисля, че два пъти за сега, момчетата се отразиха светкавично."
, допълни Георги Маничешки.
 
РАПИД КБ предлага дооборудване за всички комбайни CLAAS от сериите LEXION и TUCANO за жътва на ориз.