Нововъведения при балопресите

ROLLANT 540 RC – висока стабилност за максимална производителност

Новата преса за кръгли бали с фиксирана камера ROLLANT 540 излиза на пазара с нови валци и по-здраво шаси. Приспособлението за връзване работи по избор с мрежа или фолио. Новата концепция на задвижване и изключително лесната поддръжка гарантират максимална производителност.

Нови валци за оформяне на перфектни бали

ROLLANT 540 изработва бали с диаметър 1,25 м и ширина 1,22 м. 16 валци, изработени от здрава стоманена ламарина с дебелина 4 мм, формират камерата за балиране. Нагънатият профил на валците гарантира перфектно въртене на балата, дори при влажни условия. За лагеруване и предаване на въртящия момент служат страничните, закалени оси с диаметър 50 мм, от страната на задвижването. Те са закрепени с фланци към валцовите тела като в случай на нужда може да се подменят поединично. 

Затварящите цилиндри на задната врата са разположени хоризонтално отстрани. Това дава възможност за високо налягане на пресоване. Същевременно, в следствие на това ново  разположение, намалява усилието, упражнявано върху конструкцията на задната врата и лагерите на цилиндрите. За максимална плътност на балите цилиндрите могат да се натоварят с до 180 бара. За ROLLANT 540 опционално се предлага и система MPS II. При тази система три от валците в камерата са пресоващи, което допълнително уплътнява балата и се грижи за по-ранното ѝ завъртане и равномерната ѝ форма.

 

Оптимално смазване на веригата дори при дълги работни дни 

Задвижването на пресоващите валци се осъществява само от лявата страна на машината. Всеки валяк се задвижва директно. Това означава равномерно разпределение на усилието към валците при нисък разход на мощност. Роторът и главното задвижване разполагат с 1,25-инчова задвижваща верига, валците на задния капак се задвижват от 1-инчова верига. Веригите имат подсилени странични сегменти по стандарт ASA и нови двуредови лагери, изработени от високоустойчива лята стомана. 

Веригите се смазват посредством ексцентрикова помпа, изпомпваща маслото от резервоар с обем 6,3 л. Смазването се осъществява според нуждите и на точното място в точките на въртене на частите на веригата. Всички точки за смазване на MPS и задния капак са изведени от дясната страна. Като опция се предлага и централно мазане. Интервалите на смазване могат да се зададат чрез терминала за управление.

Високопроизводителен подбирач за оптимален поток на материала

Управляем подбирач с широчина 2,10 м поема надеждно ожънатия материал. Като опция машината може да се оборудва и с подбирач с 2 притискащи ролки. Той подобрява при големи и малки откоси потока на материала и спомага за равномерно оформяне на балите. Два странични подаващи шнекови транспортьора се грижат за постоянното захранване с материал на ротора. Опционалният нарязващ механизъм разполага с 15 ножа, което позволява теоретична дължина на нарязване на 70 мм. Ножовете могат да се настройват от кабината и имат индивидуална защита от чужди тела. Ножовото отделение може да се разтоварва в случай на задръстване с материал посредством управляващия терминал. Това осигурява максимален комфорт за водача и много кратко време на престой в случай на повреда. Овен това, след спиране, пускането в експлоатация изисква малка консумация на мощност.   

 

Връзване: с мрежа или фолио

При ROLLANT 540 потребителят може да избира между връзване с мрежа или с фолио. Преминаването от единия към другия вид връзване е възможно без инструменти, единствено страничните намотки на ролковия водач трябва да се напаснат. Рампа от дясната страна на машината позволява лесното зареждане на връзвателната система. Освен това може да се носи резервна ролка с фолио или мрежа. Настройването на връзвателната система директно от кабината е възможно при опцията COMFORT.

Управлението на пресата се осъществява по избор посредством терминали CLAAS COMMUNICATOR, OPERATOR или ISOBUS.