Нова косачка с предно навесване от CLAAS

DISCO MOVE – нова косачка с предно навесване и оптимално адаптиране към контура на терена

С DISCO 3600 MOVE и DISCO 3200 MOVE във варианти с и без кондиционер CLAAS разширява успешната серия DISCO с шест нови модела косачки с предно навесване. Новаторската конструкция позволява свобода на движение от 1000 мм, независимо от долните лостови рамена на предната хидравлична система за оптимално адаптиране на косачната греда към контура на терена. Новите косачки се предлагат в работна ширина от 3,0 м и 3,4 м без кондиционер (F) и като опция със зъбчат (FC) или валцов кондиционер (FRC).

Високо маневрен преден прикачен блок с вградено окачване

Основен акцент на косачките DISCO MOVE е изцяло новоразработеният преден прикачен блок с интегрирана кинематика. Той следва контура на терена до 600 мм нагоре и до 400 мм надолу. Неравностите на терена се компенсират надеждно. Косачният блок може също така да се люлее странично над централната осова точка, която е наклонена под ъгъл 30 градуса. Така косачният блок може да се люлее странично, леко наклонено назад, за да се избегнат препятствията. Освен това адаптирането към контура на терена се подобрява допълнително.

Самата косачна греда може да реагира много бързо на по-фини контури на терена благодарение на познатата от DISCO PROFIL и изпитана точка на въртене на гредата, разположена отдолу. Особено за по-големи трактори и високи скорости на движение комбинацията от новия преден прикачен блок с разположена отдолу точка на завъртане осигурява много добро следване на контура на терена. Долните рамена остават в неподвижно положение и нямат влияние върху адаптирането към контура на терена. Хидравличната система, интегрирана в предния прикачен блок, също поема повдигането на косачната греда в зоната на обръщане.

Хидравличното окачване ACTIVE FLOAT също е интегрирано серийно в предния прикачен блок. Не са необходими точки за свързване на трактора с пружините на окачването. Налягането на окачването може да се регулира по всяко време при работа с помощта на простодействащо управляващо устройство. По желание механизмът за управление на DISCO MOVE може да бъде интегриран в управляващия блок на косачката за работа на големи площи. Управлението се осъществява централно през терминала за управление, а задната косачка поема тогава например регулирането на окачването ACTIVE FLOAT.

Оборудване, което наистина работи - с и без кондиционер

Новите DISCO 3600 MOVE и DISCO 3200 MOVE впечатляват също и със своето оборудване. По желание машините се доставят без кондиционер или с валцов, или зъбчат кондиционер. Предният прикачен блок може да бъде свързан посредством триъгълната свързваща А-рамка  или директно. Хидравличните връзки са стандартно оборудвани с практични съединители Kennfixx. За оптимална адаптация към трактора те могат да бъдат направлявани от дясната или от лявата страна през предния навес. Също така манометърът за контролиране налягането на разтоварване може да бъде монтиран от двете страни. Практическият помощник за настройка на предния навес осигурява бързо и лесно закрепване на косачката на подходящата височина. Задвижването се поема от задвижващи /шарнирни/ валове с лесна поддръжка при интервал на смазване на карданните съединители от 250 часа. За новите косачки не е необходима опора при паркиране. При разглобяване застопоряващото устройство /заключващият палец/ върху предния навес блокира кинематиката, така че косачката да може да стои стабилно без допълнителна опора.

Новите косачки с предно навесване могат да бъдат оборудвани опционално със сгъваема комбинация от осветление и предупредителни табели, както и хидравлично сгъваеми странични платнища и огледала за обратно виждане.

Иновативна косачна греда MAX CUT

Утвърдената косачна греда MAX CUT е собствена разработка на CLAAS и се използва и в DISCO MOVE. Характеризира се със специално формованото си от един елемент легло на гредата. Благодарение на вълнообразната форма дисковете на косачката могат да се придвижат напред. Това гарантира още по-добро качество на рязане при всякакви условия. Специалната форма на плъзгачите и големият канал между тях позволяват по-голяма степен на самопочистване, като същевременно осигуряват най-високо качество на фуража. Концепцията за завинтване на гредата и постоянно смазаните компоненти на задвижването улесняват поддръжката и гарантират стабилност на формата и дълготрайност.