Осезаем икономически обрат в земеделието

CLAAS се радва на печеливш растеж в подобрена пазарна среда

  • Приходите от продажби с увеличават с 3,6% и достигат 3,76 милиарда евро
  • Печалбата преди данъчно облагане почти се удвоява и достига 184 милиона евро
  • Инвестициите в научноизследователска и развойна дейност са на много високо ниво
  • Рекордни продажби в Източна Европа
  • Прогноза за 2018 година: Положителна тенденция при продажбите, стабилни приходи

CLAAS успя леко да увеличи продажбите си през финансовата 2017 година до 3,76 милиарда евро (предходна година: 3,63 милиарда евро). Печалбата преди данъчно облагане почти се удвоява и достига 184 милиона евро (предходна година: 93 милиона евро).

 

„Успяхме да реализираме растеж на стабилизиращия се пазар за земеделска техника и същевременно регистрирахме леко повишаване на печалбата. Сериозна заслуга за това има пазарът на Източна Европа, където добрата реколта доведе до осезаемо по-високо търсене на модерна земеделска техника,“ казва Херман Лобек, говорител на Изпълнителния съвет на CLAAS Group.

 

Глобалният пазар за професионална земеделска техника тази година отбеляза растеж. Но при все това, въпреки положителните тенденции в Източна Европа и Южна Америка, картината е по-разнородна в останалите части на Европа и другите континенти. Продажбите на CLAAS в Германия са се увеличили много слабо, а, както се и очакваше, продажбите във Франция спаднаха значително след премахване на специалната данъчна амортизация за земеделските производители. На големите пазари като Китай и САЩ се регистрира допълнителен спад в продажбите.

 

Инвестиции в научноизследователска и развойна дейност на много високо ниво

Инвестициите в научноизследователска и развойна дейност (217 милиона евро) се запазиха на същите нива като през предходната година (221 милиона евро), като за последните десет години размерът им се е удвоил. Повече от единадесет процента от служителите на CLAAS понастоящем са заети с научноизследователска и развойна дейност. Семейната компания представи богата гама от иновации през година, в която се проведоха няколко водещи международни търговски изложения. CLAAS спечели един златен и четири сребърни медала за иновации от Германската земеделска общност (DLG) на изложението Агритехника през 2017 г. Новият голям трактор AXION 900 и телескопичният товарач SCORPION, разработени в сътрудничество с Liebherr, бяха избрани за „Машина на годината“.

 

Работна среда, която стимулира иновациите, създава допълнителна мотивация

През 2017 г. CLAAS не само инвестира в нови продукти, но и в работна среда, която да стимулира иновациите. Това намира реализация в завършването на новия развоен център за електроника в Дисен, Долна Саксония, с който се прави още една стъпка напред към дигиталното бъдеще. В Харзевинкел се строи нов център за изпитване и проверка, има го и Greenhouse – споделено работно пространство (коуъркинг) за разработване на бизнес модели, ориентирани към бъдещето.

 

Слаб спад в работната сила в световен мащаб

Броят на служителите в световен мащаб спадна леко до 10 961 към 30 септември 2017 г. (предходна година: 11 300). Това е отражение на различни тенденции в пазарите за земеделска техника по цял свят, както и на инициативите за намаляване на разходите, предприети през последните няколко години. Докато в Източна Европа допълнително бяха наети служители, броят им в Китай намаля. CLAAS разполага с 5 102 служителя в Германия, бройката е с минимална тенденция надолу спрямо миналата година (5 220). Имаше квота за стажанти от 7,9 процента (предходна година: 8,2 процента).

 

Прогноза

CLAAS очаква умерено подобрение в пазарите за земеделска техника в световен мащаб през текущата финансова 2018 година. Сред факторите за повишаващото се търсене на професионална земеделска техника са развитието в цените на млякото и очакваното възстановяване на пазара във Франция. Прогнозира се рентабилността на земеделските стопанства отново леко да се повиши в повечето части на света. Ето защо CLAAS очаква положителни тенденции при продажбите и стабилни печалби преди облагане.