Четвърта серия колесни товарачи

CLAAS представи TORION SINUS

След успешния старт на сътрудничеството си с Liebherr CLAAS допълни програмата си колесни товарачи с нови модели в клас 5, 6 и 9 тона. Трите нови машини TORION SINUS обединяват с уникалната си концепция на управление висока маневреност с голям полезен товар. Възможни са скорости на движение до 40 км/ч.

Три нови модела

TORION 956, 644 и 537 SINUS са в мощностния клас между TORION 535 от серията малки и 1177 от средната серия. Така CLAAS вече предлага на земеделците общо 10 различни модела колесни товарачи. 

 

 

TORION SINUS 956

TORION SINUS 644

TORION SINUS 537

Тегло

9.070 кг

6.390 кг

5.575 кг

Макс. товароподемност

5.575 кг

4.430 кг

3.750 кг

Височина

3,03 м

2,78 м

2,78 м

Ширина

2,38 м

2,06 м

1,95 м

Двигател

DPS (Stage IV)

Yanmar (Stage V)

Yanmar (Stage V)

Макс. мощност

78 kW/106 PS

54 kW/73 PS

50 kW/68 PS

Височина на повдигане

3,72 м (4,01 м опция)

3,35 м (3,79 м опция)

3,22 м

Хидравлика

115 л/мин.

93 л/мин. (115 л/мин. опция)

70 л/мин. (105 л/мин. опция)

Трансмисия

Hydrostat, 2 степени

Hydrostat, 2 степени

Hydrostat, 2 степени

Макс. скорост

40 км/ч

40 км/ч

40 км/ч

 

Повече полезен товар чрез шарнирно управление и управляема задна ос

Трите нови модела TORION SINUS се отличават посредством комбинация от чупещо се шаси и управляема задна ос. В сравнение с товарач само с чупещо шаси, при тези модели маневреността е значително увеличена. Тъй като максималния ъгъл на завиване на задните спрямо предните колела е по-малък от 10 градуса, тези товарачи предлагат изключителна стабилност и по-висок полезен товар в сравнение с колесен товарач само с чупещо шаси.  

Управлението на задната ос се осъществява посредством механична връзка между предната част на шасито и шарнирна връзка със задната ос. Хидравличният цилиндър в шарнирното съединение задвижва автоматично и задната ос. Във всички три модела е вградена шарнирна връзка, което гарантира стабилност дори при неравен терен. То компенсира странични движения на предната част на шасито. Амортизиращ елемент, вграден в шарнирното съединение, осигурява много добър комфорт на движение, особено при висока скорост. При TORION SINUS 956 задната ос може да завива на 5 градуса. 

Комфортна кабина

Кабината съчетава комфорта на големите модели TORION с перфектна прегледност. Вратите се отварят на 180° и могат да бъдат застопорени на тази позиция. Широките стъпала осигуряват сигурен и удобен достъп. Дори високи водачи имат достатъчно пространство във височина. 

Цветен дисплей с размер 7 инча при 956 и 4 инча при 644 и 537, дава върху подлакътника отдясно прегледна информация на водача за важни показатели като предавка, обороти на двигателя, равнище на горивото и скорост. При TORION 956 има възможност на дисплея да се показва образ от камера за обратно виждане. Всички бутони за обслужване на товарача се намират, прегледно подредени, от дясната страна. Тясната кормилна колона е освободена от сглобки и бутони, и дава възможност за добър поглед към инвентара отпред.    

 

Мощни двигатели и максимална скорост 40 км/ч  

В TORION 644 и 537 SINUS работят двигатели Yanmar с работен обем 3,3 л и турбокомпресор. Те имат мощност 54 kW/73 к .с. и отговарят на екологична норма за отработени газове Stage V с филтър за твърди частици. TORION SINUS 956 има двигател 4,5л DPS с мощност 78 kW/106 к. с. Двигателите са вградени напречно и са оптимално достъпни за поддръжка. Като опция се предлага хидравличен реверсивен вентилатор, който се грижи с едно натискане на бутон за почистване на радиатора и например при събиране на слама осигурява достатъчно капацитет на охлаждане. 

При всички модели ТORION SINUS се използва хидростатично задвижване с две синхронизирани степени на движение. Концепцията на задвижване предлага прецизна безстепенна работа и обединява голяма тласкателна сила при товаро-разтоварните дейности с висока маневреност и максимални скорости до 40 км/ч. Това позволява бързо преминаване от една дейност към друга.

 

Повдигане на голяма височина

Селскостопанските дейности често изискват голяма височина на товарене. Новите TORION SINUS 956 и 644 са снабдени с опционална система за високо повдигане. С нея максималната точка на въртене на кофата на TORION SINUS 956 възлиза на 4,01 м, а на 644 3,79 м. По този начин могат комфортно да се пълнят и по-високи фуражосмесителни ремаркета и такива за материал за зареждане на системи за биогаз.  

Всички нови колесни товарачи са снабдени със Z-кинематика. Този механизъм предлага максимална сила изтласкване и бърза скорост на изсипване. Освен това при всички модели TORION кинематиката е оптимизирана и за работа с палетна вилица. При дейности като натрупване вилиците остават практически паралелно на земята. Хидравличното управление на приставките стандартно се извършва от кабината. Захватният носач TPZ за приставки при модели 644 и 537 е съвместим, както и този на вече познатите модели TORION от малките серии, с много предлагани на пазара универсални приставки. Разположението на заключващия механизъм на захватния носач TPV за бърза смяна на приставките при TORION SINUS 956 е проектиран за максимална сигурност, а рамката е съвместима и с по-големите модели TORION.