Ненадмината производителност - косачка с кондиционер DISCO 1100 RC

CLAAS постави нов световен рекорд

С косачката с кондиционер DISCO 1100 RC CLAAS постави нов световен рекорд за окосено количество зелена маса за осем часа. За това време машината окоси общо 1411 декара люцерна с валцов кондиционер при среден добив 52,4 тона суха маса на декар. Така досегашният световен рекорд бе подобрен с повече от 400 декара.  

Рекорд от САЩ

Стартът на надпреварата за световния рекорд бе даден в 12,00 ч на 01 юли 2018 от Тейт Месберген от Ферми Масберген с комбинация от трактор AXION 800 и косачка DISCO 1100 RC. Точно 8 часа по-късно той слезе от кабината на трактора като новия носител на световен рекорд. Екип от фенове и независими свидетели потвърдиха, че Тейт е окосил общо 1411 декара от общо четири полета. Така той подобри досегашния световен рекорд с повече от 405 декара.

С максимална скорост 30 км/ч на полето и повече от 50 км/ч на пътя между тях Тейт средно е окосил 176 декара на час. „Не всички полета бяха близо едно до друго, затова бързото сгъване на косачните механизми за транспортирането и бързото придвижване по пътя бяха истинско предизвикателство“, обясни Тейт. 

 

Не всичко премина по план

В деня преди опита за поставяне на световния рекорд имаше буря, като измереното количество дъжд бе 12,7 мм. По тази причина почвата на първото поле беше значитенлно по-влажна от обикновено. Стартът се забави с няколко часа. По време на опита Тейт направи две непредвидени паузи. Първата бе по пътя между първото и второто поле. „На първото поле се натъкнах на парче бетон и трябваше да проверя дали косачният механизъм не е повреден.“, каза Тейт. Краткият преглед показа, че това не се е случило. Не се наложи смяна на нито един от ножовете. Второто прекъсване се случи, когато Тейт провери дали косачният механизъм на DISCO е сгънат правилно, преди машината да излезе на шосето по пътя към последното поле.

Предишен рекорд в трева

Предишният световен рекорд беше поставен при косене на трева, а не в люцерна, при което бе използвана косачка без кондиционер. Това значително улеснява работата. DISCO 1100 RC разполага с кондиционер с два полиуретанови валци с V-форма, влизащи един в друг. Валците смачкват твърдите стебла като същевременно щадят ценните листа. Това намалява необходимото време за изсушаване и гарантира максимално качество на фуража чрез запазването на листата. Посредством кондиционера се увеличава необходимата мощност за косачния механизъм. Но това не спря Тейт. По време на своя опит той успя да окоси 52,4 тона суха маса/декар. CLAAS ще изпрати на Гинес необходимите документи, за да се официализира световният рекорд.

Видео от световния рекорд можете да видите на следния линк.