Успешна фискална 2023 г. – Предпазливи инвестиции за 2024 г

CLAAS печели от по-високото търсене

Групата CLAAS завърши фискалната 2023 г. с отлични резултати.

„Фискалната 2023 г. беше много успешна“, заяви изпълнителният директор на CLAAS Ян-Хендрик Моор. „ Значителният скок в продажбите през изминалата година отразява голямото търсене на селскостопанска техника. След като ситуацията във веригата за доставки се облекчи след пандемията, ние успяхме систематично да се справим с много голямото изоставане от поръчки и да доставим селскостопански машини на нашите клиенти по целия свят. Благодарен съм за работа в екип на всички служители на CLAAS.“


CLAAS генерира продажби от 6,1 милиарда евро, което се равнява на увеличение от малко под 25%. „Продажбите отново се подобриха значително в Северна Америка и особено в Европа“, казва финансовият директор Хенър Бьотхер . „Освен това успяхме да утроим приходите преди данъци.“ Този конкретен показател се повиши до 522,3 милиона евро от 166,3 милиона евро през предходната година . Нетните приходи се увеличиха до 347,1 милиона евро.


Новите продукти печелят признание – големите трактори от серия XERION 12 печелят награди

CLAAS представи много успешно серията XERION 12 в Северна Америка през лятото на 2023 г. Най-мощният трактор CLAAS на всички времена се откроява с ново разработеното гумено-верижно задвижване и множеството системи за подпомагане на водача на полето. Такива иновации не остават незабелязани. По време на Агритехника 2023, най-голямото изложение за селскостопанска техника в Европа, XERION 12.650 TERRA TRAC беше обявен за „Трактор на годината 2024“, докато цялата серия беше отличена с наградата „Farm Machine 2024“ в голямата категория трактор. CLAAS също така завърши продуктовата си фамилия зърнокомбайни, като пусна на пазара EVION, нова серия, която е специално пригодена за малки ферми. Заедно със серията LEXION и TRION, CLAAS разполага с най-модерната и широка продуктова гама зърнокомбайни на пазара.

Интелигентно земеделско оборудване на фокус

Чрез цифрови решения CLAAS движи напредъка в индустрията. Фокус по време на Агритехника бе поставен върху нови, интелигентни машини, както и новия CLAAS connect: обща цифрова екосистема, която допълнително укрепва свързаността между машини и оператори, между облака и партньорските програми, както и между фермерите и търговските партньори. Предвижда се CLAAS connect да бъде онлайн в избрани региони на продажби през есента на 2024 г. „Автономията и изкуственият интелект са тенденциите, които ще оформят бъдещето на селскостопанските технологии, като интелигентното селскостопанско оборудване има съществен принос за устойчивостта и – преди всичко – за продоволствената сигурност “, казва Моор.

При разработването на нови технологии CLAAS разчита на вътрешни ресурси за развитие, както и на партньорства. През септември CLAAS обедини сили със стартъпа AgXeed и дългогодишния партньор Amazone, за да създаде първия в света алианс за автономия на няколко производителя, 3A – Advanced Automation & Autonomy. Целта на сътрудничеството е да се подобри автоматизацията на селскостопанските процеси и разработването на селскостопански машини, които могат да работят автономно. В допълнение към представянето на XERION 12.590 TERRA TRAC с Autonomy Connect за силно автоматизирани и автономни процеси на полето, CLAAS също използва Агритехника, за да представи съвместен проект с AgXeed и термални дронове. Проектът съчетава използването на дронове и е базиран на софтуер с изкуствен интелект за откриване на елени и размножителни гнезда напълно автоматизирано и предоставя възможност за автономно косене на пасища.

2023 г. бележи юбилеи в историята на успеха на CLAAS

Две юбилея направиха фискалната 2023 г. специална за CLAAS: Преди петдесет години в Харзевинкел беше произведен първият самоходен силажокомбайн на компанията. От самото начало машината се отличаваше от конкуренцията, благодарение на своята висока надеждност, изключителна ефективност и ниски експлоатационни разходи – качества, които допринесоха значително за нейната водеща позиция на световния пазар. Семейният бизнес също погледна назад към 20-те години трактори CLAAS. 150 000-ият трактор CLAAS слезе от поточната линия в Льо Ман в началото на 2019 г. Четири години по-късно, точно навреме за 20-ата годишнина, тази цифра беше оценена на 200 000.

 Текущата пазарна среда е предизвикателна

„През новата фискална година обаче ще трябва да се подготвим за по-трудна пазарна среда“, казва Моор. „Докато натрупаните поръчки се връщат към нормалното, темпото на икономическата активност се забавя осезаемо на нашите основни пазари в Централна и Западна Европа и Северна Америка, което се дължи в не малка степен на високата инфлация и нарастващото геополитическо напрежение. В светлината на текущите събития, групата CLAAS последователно ще следва стратегията, която е възприела, и ще продължи да надгражда силните си страни.“ Групата ще се фокусира върху разработването на нови продукти и технологии. Технологичните решения, които досега са били разглеждани изолирано, ще бъдат още по-силно свързани едно с друго в бъдеще и ще бъдат предоставени на клиентите.