Прес съобщение

Повече производителност във всеки един аспект: CLAAS XERION 12.590 и 12.650 във версия с TERRA TRAC и колесен вариант

Със серията XERION 12, CLAAS представя безкомпромисно мощни трактори в най-високия клас на производителност.

Двата модела надграждат серията XERION 4200 - 5000 и се отличават с високоефективната концепция за задвижване при ниски обороти на двигателя 2.0, максимална мощност от 653 к.с., система за подпомагане на оператора CEMOS, огромен капацитет на хидравличната помпа до 537 л/мин и нова просторна кабина с четириточково окачване. В допълнение, моделите TERRA TRAC са оборудвани с новоразработени вериги с амортизация от CLAAS Industrietechnik – което ги прави по-производителни от всякога: по-производителни по отношение на рентабилността, по-силни по отношение на теглителната сила, по-подходящи по отношение на комфорта.

Силата е повече от мощ: целеви пазари в Европа и отвъд океана

Новите модели XERION предлагат нови области на приложение и с това разширяват пазарното си присъствие в различни региони вече повече от 25 години. Двата нови модела 12.590 и 12.650 са проектирани като високоефективни машини подходящи при операции, изискващи най-високи нива на теглителна сила – при работа с широки култиватори и сеялки.

Четири ключови цели за развитие на серията XERION 12 са идентифицирани по време на многобройни дискусии с клиенти и насоки за развойната дейност на серията спрямо клиентските очаквания:

  • По-голяма рентабилност чрез нисък разход на гориво, ниски разходи за поддръжка и висока стойност при препродажба
  • По-силна теглителна сила чрез висок въртящ момент, голяма контактна площ със земята, оптимално разпределение на теглото 50:50 при всякакви работни условия и огромна хидравлична мощност
  • По-голям комфорт, благодарение на просторна кабина с четириточково окачване и отлична видимост, верижното задвижване TERRA TRAC с амортизация и удобно управление при завиване
  • По-висок комфорт за оператора чрез CEBIS, CMOTION, CEMOS и GPS PILOT CEMIS 1200.

Новите модели CLAAS XERION доразвиват успешно концепцията  на високо-устойчива носеща рама с болтови сглобки и две управляващи оси от своите предшественици XERION 4200, 4500 и 5000. Тя вече е адаптирана, за да отговори на изискванията за повишена производителност, по-голямото тегло и по-голямата ширина на колеята. Нови TERRA TRAC триъгълни вериги, както и колесния вариант с двойни гуми с размери до 800/70 R42, пренасят мощността ефективно към земята, докато водачът се наслаждава на отлична панорама в голямата кабина с четириточково окачване. Нискоскоростната концепция 2.0 бележи перфектен синергия между ефективния двигател на Mercedes-Benz с голяма кубатура и оптимално координираната безстепенна трансмисия – допълнена от високоефективната хидравлика при ниски обороти на двигателя, характеризираща се с най-високата хидравлична мощност на пазар. С максимална мощност от 653 к.с. и до 3100 Nm въртящ момент, серията XERION 12 предлага най-мощният трактор със задвижване на четирите колела с технология за безстепенна трансмисия на пазара. Тези машини разполагат с познатата система CEMOS, която е в помощ за оператора и оптимизира максимално процесите на полето, в съчетание  безстепенната трансмисия CMATIC.

Висок въртящ момент, нисък разход на гориво и лесен за поддръжка шестцилиндров двигател на Mercedes-Benz с обем 15,6 л и концепция за ниска скорост 2.0

Когато става въпрос за технологии на двигателя, Mercedes-Benz отново беше естественият избор. Шестцилиндровият 15,6- литров двигател OM473 LA е познат от комбайните JAGUAR и LEXION. Той съчетава висок въртящ момент с ефективен разход на гориво и ниски разходи за поддръжка. При XERION 12.590 този двигател осигурява 585 к.с. при 1600 об/мин и 653 к.с. при XERION 12.650. Технологията Turbo Compound с Wastegate турбокомпресор осигурява огромно развитие на мощността, дори при ниски обороти на двигателя, и максимална ефективност едновременно при пълно и частично натоварване. В резултат на това максималният въртящ момент – впечатляващите 3100 Nm при XERION 12.650 – е наличен дори при 1300 об/мин. Скоростта на празен ход е настроена на ниските 650 об./мин.

Охладителите за двигател, трансмисия, хидравлика и оси са с големи размери за максимална ефективност и са разположени така че да има лесен достъп. Охлаждащата зона може да се почиства с натискането само на един бутон с помощта на хидравличен реверсивен вентилатор. Резервоарът за гориво при XERION 12 серия е с капацитет 1400 литра, докато резервоарите за AdBlue могат да поберат 90 литра. Централното положение на резервоара за гориво означава, че разпределението на теглото на трактора не се променя през работния ден, когато нивото на гориво намалее.

Двигателите са изключително икономични, не само по отношение на горивото, но и когато става въпрос за поддръжка. Интервал за смяна на маслото е 1000 работни часа, а системата за последваща обработка на отработените газове Stage V не изисква поддръжка.

Безстепенното задвижване на четирите колела вече се предлага в мощностния диапазон от 650 к.с.

Както всички трактори CLAAS, новата серия XERION 12 е оборудвана с най-новото поколение безстепенна трансмисия CMATIC – лесна за поддръжка, издръжлива и перфектно съобразена с оптималния въртящ момент и характеристиките на потреблението на двигателя. От 2003 г. трансмисиите в XERION се доказаха като изключително здрави, надеждни и издръжливи дори в най-трудните ситуации. В допълнение, плавният въртящ момент при тръгване и спиране при безстепенните задвижвания с разделяне на силовия поток, предпазват култиваторите и сеялките, като избягват пикови натоварвания върху структурните елементи на рамите и тегличите, , причинени от рязко превключване на предавки  в работно положение на ивентара. Независимо от това, XERION осигурява пълния въртящ момент на двигателя при минималната скорост от 0,05 км/ч.

Благодарение на четири автоматично избрани режима на задвижване, скоростната кутия работи с висока степен на ефективност, като прехвърля постоянно мощността към двата моста.. В комбинация с многопроходния ефект и разпределението на теглото 50:50 при сцепление, мощността се предава към терена без компромис, като в същото време се осигурява максимална защита на почвата – независимо от ъгъла на завиване. Това означава, че е налично пълно сцепление дори при работа по хълмисти терени или при преодоляване на препятствия.

XERION 12 TERRA TRAC достига максимална скорост от 40 км/ч при ефективни 1400 об/мин. Колесната версия TRAC има максимална скорост от 50 км/ч, което е уникално при този клас трактори.

CEMOS на борда: Възползвайте се от потенциала за производителност и пестете ресурси

След въвеждането в стандартните серии трактори ARION и AXION/AXION TERRA TRAC с трансмисия CMATIC, системата CEMOS е достъпна и при моделите XERION. Тя представлява  самообучаващата се,  диалогово базирана система за помощ на оператора и оптимизация на процесите. По този начин се постигат двуцифрени процентни подобрения в разхода на гориво и производителността на единица площ, чрез оптимизиране на предаването на мощността, управлението на задвижването и баластирането (DLG Test Report 7096). Освен това, CEMOS включва асистент за настройка на плуга, както и приложението Terranimo®. След като работните условия бъдат въведени, приложението изчислява и показва риска от уплътняване в три почвени слоя, за да помогне на водача да оптимизира настройките на машината за по-добра защита на почвата.

Хидравлика при ниски обороти на двигателя за най-взискателните приложения

Концепцията за ниски обороти на двигателя 2.0 в XERION обхваща също силовата  хидравлика, както и задвижването. До три помпи с управление по дебит захранват външни консуматори с максимални 537 л/мин при 1900 об./мин. – никой друг трактор на пазара в момента не може да постигне такива стойности. Тази голяма производителност означава, че дори най-широките пневматични сеялки с непрекъснато високо потребление на масло могат да работят по-ефективно при значително намалени обороти на двигателя. До осем двойнодействащи хидравлични линии непрекъснато доставят достатъчно масло за култиватори, сеялки и прецизни пневматични сеялки, с приоритетни контролни линии, способни да доставят до 140 л/мин за най-големите прикачни инвентари.

Дебитът на всеки хидравличен клапан се показва в терминала CEBIS под формата на графичено изображение. Когато работите с прикачни  инвентари, които имат изискване за голям поток на масло, това позволява на оператора да регулира и приоритизира дебитите.

Нови вериги TERRA TRAC 400 и двойни гуми до 800/70 R42

CLAAS Industrietechnik в Падерборн разработи нови гумени вериги за серията XERION 12, с които да задоволи най-взискателните изисквания на клиентите по отношение на предаване на мощността, защита на почвата и комфорт. Здрави завиващи мостове с два допълнителни  хидравлични цилиндъра за завиването и големи задвижващи колела прехвърлят плавно мощността към  веригите с едновременното зацепване на 8 зъба от вътрешната страна на веригата. Двукомпонентната конструкция на гумените вериги позволява на две двойки междинно разположени ролки, които са монтирани на талиги, да се адаптират към контурите на терена, независимо от основната рама. Големи гумени блокове между ходовата част и основната рама на верижния механизъм ефективно поемат неравностите и вибрациите.

Когато е оборудван с двойни гуми с размери 800/70 R42, версията TRAC постига масивно контактно петно, несравнимо с колесните трактори. В допълнение към многоходовия ефект, идеалното разпределение на теглото 50:50 независимо от нивото на резервоара и в съчетание с ефективното задвижване, благодарение на новата концепция за ниска скорост на двигателя 2.0, това намалява разхода на гориво с 8 до 10 процента на час в сравнение с други трактори в този клас на производителност. Благодарение на големите триъгълни гумени вериги, версията TERRA TRAC постига същото ниво на ефективност с  вериги с ширина 30 или 36 инча (762 или 914 мм).

С два завиващи моста, версиите TERRA TRAC и TRAC се управляват прецизно, като кабината и задният навес остават между тях. Кормилното управление е подобно на стандартните трактори: маневрите и операциите по завиване са удобни както за прикачния инвентар, така и за водача, като се образува минимална колея. В допълнение към стандартно оборудваното кормилно управление със завиване на задните колела се предлага и класическо управление на четирите колела с едновременно управление на предния и задния мост, а версията TRAC може да се задвижва и в щадящ режим (редуциран рачешки ход) при работа със силаж. Функцията DYNAMIC STEERING, налична като стандартно оборудване на кормилно управление, намалява наполовина броя завъртания на волана, необходими по време на работа на полето, и допълнително намалява въртящия момент на кормилото.

Голяма кабина с четириточково окачване

При разработването на серия XERION 12 комфортът на водача е от ключово значение в допълнение към ефективното, щадящо почвата предаване на теглителната сила. Кабината е удължена с 27 см в предната част, което я прави в момента най-големият команден център в сегмента на премиум тракторите. Поставките за крака могат да бъдат фабрично монтирани зад кормилната колона и на дясната А-колона. Седалката на водача се предлага в три версии - със стандартна тапицерия, опционална тапицерия от висококачествен памук или кожа и може да се завърта на 40°, за да осигури на водача перфектна видимост към прикачените  инвентари. Както системата за последваща обработка на отработените газове, така и изпускателната система са напълно интегрирани в дясната страна на шасито под кабината. В комбинация с тясната кормилна колона, това осигурява ненадмината видимост във всички посоки. Ключовите функции се управляват и наблюдават чрез ергономичния подлакътник с мултифункционален джойстик CMOTION и сензорния терминал CEBIS. Това означава, че вече е налична стандартизирана концепция за управление за всички трактори CLAAS в мощностния диапазон от 125 до 653 к.с. (от ARION 500 нагоре).

Новото четириточково окачване на кабината осигурява ненадминато ниво на комфорт при този мощностен клас. Чрез омекотяване на ударите и противодействие на търкалящите движения, тракторът позволява на водачите да се концентрират напълно върху работата, без да се уморяват дори по време на дълги работни дни. В допълнение, кабината е допълнително отделена от шасито, за да се намали значително въздействието на шума и вибрациите от задвижването и шасито.

GPS PILOT CEMIS 1200: Автоматично управление, онлайн управление на задачите, приложения за прецизно земеделие и много повече

Серията XERION 12 се предлага с адаптивен пакет за ISOBUS и приложения за прецизно земеделие. Фермерите могат да избират от автоматично управление от GPS PILOT с различни коригиращи сигнали - както онлайн, така и офлайн управление на задачите, и приложения за прецизно земеделие с контрол на секциите и приложение за променливи норми (VRA). Всички функции за модерна, прецизна и специфична за обекта работа са налични в 12-инчовия терминал CEMIS 1200, който използва познатата концепция за управление CEBIS.

С CLAAS connect новите лицензи или активации могат да бъдат прехвърлени директно към терминала онлайн, заедно с предварително дефинираните задачи и карти от свързани информационни системи за управление на стопанствата (CLAAS API).

Възможността за автоматично създаване на множество референтни линии на поле осигурява допълнително повишаване на ефективността. Използвайки записани или импортирани граници на полето, A-B линии и контури за различни зони и участъци могат да бъдат изчислени и запазени преди култивирането. Тази функция опростява работата в полета с неправилна форма, тъй като

няколко последователности на синорите и заоблени граници на полето могат да бъдат запазени като референции в допълнение към основната посока на работа.

Функцията за управление на междуредията в CEMIS 1200 също така значително намалява натоварването. Колеите са маркирани в цвят на екрана и сигнал предупреждава водача кога да създаде една и съща. Това означава, че следите вече не могат да бъдат пропуснати, оставяйки водача да се съсредоточи изцяло върху оптималната работа на трактора и прикачения инвентар.

Ключови иновации на серията трактори XERION 12:

  • Доказана концепция с изключително здрава, сглобена с болтове рама и два управляващи моста за максимална стабилност и прецизно управление без странично движение на кабината или влияние от прикачения инвентар.
  • Варианти TERRA TRAC с четири триъгълни вериги и TRAC с двойни гуми
  • Ефективен шестцилиндров двигател Mercedes-Benz с висок въртящ момент и обем 15,6 л, с максимална мощност от 585 или 653 к.с.
  • До 3100 Nm въртящ момент
  • Концепция за ниска скорост на двигателя 2.0: максимална изходна мощност при 1600 об/мин, максимален въртящ момент при 1300 об/мин, скорост на празен ход 650 об/мин
  • 8 до 10 % намаление на разхода на гориво на час в сравнение с други трактори в този мощностен клас.
  • 1400 литра централно разположен резервоар за гориво: нивото на налично гориво няма влияние върху разпределението на натоварването на осите
  • CMATIC безстепенна трансмисия за максимален комфорт на оператора и безкомпромисна издръжливост; при версията TRAC максимална скорост е от 50 км/ч, а при версия TERRA TRAC максимална скорост е от 40 км/ч при 1400 об/мин – уникални стойности в този клас трактори
  • Хидравлика с до три помпи и общ капацитет от 537 л/мин
  • До 140 л/мин хидравлична мощност за приоритизираните линии
  • TERRA TRAC: Нови триъгълни вериги TERRA TRAC 400 от CLAAS Industrietechnik с монтирани на талигата двойки междинни ролки и амортисьорни блокове между основната рама и ходовата част
  • XERION 12 TRAC: двойни гуми с размери до 800/70 R42 за най-голям отпечатък и заключване за колелата
  • Най-голямата кабина в премиум сегмента на тракторите
  • Четириточково окачване на кабината за най-висок комфорт в първокласния XXL клас трактори
  • Ненадмината видимост благодарение на напълно интегрираната изпускателна система и система за последваща обработка на отработените газове, тънка основна колона и тънка кормилна колона
  • Седалката на водача може да се завърта на 40° надясно и 10° наляво
  • DYNAMIC STEERING: намалява наполовина броя завъртания на воланадо упор по време на работа на полето и намалява усилията при управление
  • CEMOS за трактори, интегриран в CEBIS терминал
  • Готов за прецизно земеделие: CEMIS 1200, GPS PILOT, ISOBUS, TASK CONTROLLER и много други

Можете да изтеглите изображения с висока разделителна способност за печат и уеб, тук.

CLAAS Group, Corporate Communications